2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lavrov: Irán Oroszországot nem fenyegeti

2007. június 21. 07:33, utolsó frissítés: 07:33

Oroszország nem érez semmiféle fenyegetést Irán részéről - jelentette ki szerdán Teheránban az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov szavai szerint "érthetetlen, miért indokolják az amerikaiak rakétavédelmi pajzsuk európai elemeinek telepítését az állítólagos iráni fenyegetéssel". Az Iránnal kapcsolatos amerikai gyanú könnyen eloszlatható lenne az Oroszország által bérelt azerbajdzsáni rádiólokációs rendszerben meglévő adatok segítségével - mondta egy sajtóértekezleten.

Emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arra a javaslatára, hogy Oroszország az amerikai rakétavédelmi rendszer rendelkezésére bocsátja az általa bérelt azerbajdzsáni radarállomás minden adatát. "Ha az amerikaiak tartanak egy ilyen (iráni) fenyegetéstől, akkor ez az aggodalmuk könnyen eloszlatható a gabalai rádiólokációs állomás valós idejű információinak segítségével. Ebben az esetben azonnal megszűnnének az amerikai rakétavédelmi berendezések európai telepítésének okai" - mondta.

Lavrov a "Kaszpi-tengeri ötök" külügyminisztereinek találkozóján vett részt az iráni fővárosban. Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán külügyminiszterei előkészítették a Kaszpi-tenger menti államok vezetőinek Teheránba tervezett második csúcsértekezletét, megvitatták a Kaszpi-tenger jogi helyzetének kérdéseit, a regionális biztonság problémáit és az öt ország együttműködésének fejlesztését. (MTI/ITAR-TASZSZ/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS