2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

150 halott 3 nap alatt: afgán civilek, gyerekek is áldozatul estek a NATO-bombázásnak

2007. június 19. 15:08, utolsó frissítés: 15:08

Csaknem másfél száz ember vesztette életét Afganisztán déli Uruzgán tartományában az utóbbi három nap harcaiban - közölte hétfőn Ahmidullah Hán, a tartományi tanács elnöke. Az afgán tartományi tisztségviselő hatvan civil, hetven kormányellenes tálib fegyveres és tizenhat afgán rendőr haláláról számolt be nyugati tudósítóknak. A civilek többsége a NATO vezette nemzetközi erők bombázásaiban halt meg, kisebb része a NATO-erők és a tálibok tüzérségi tüzében - mondta.

Az uruzgáni kormányzó egy névtelenül nyilatkozó munkatársa ennél is nagyobb számokat közölt. Tudomása szerint 70-75 civil, hetven tálib harcos és 35 rendőr esett az ütközetek áldozatául.

Az Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője, Maria Carl alezredes megerősítette, hogy jelentős ütközetek dúlnak három napja a déli országrészben a NATO vezette nemzetközi erőkkel vállvetve harcoló afgán rendőrök és a fanatikus szunnita muzulmán tálibok (az ország korábbi urai) között, de nem tudta megerősíteni az afgán tisztségviselők által közölt számadatokat.

Hét gyermek is meghalt Afganisztán délkeleti részén az ázsiai országban állomásozó, amerikai vezetésű nemzetközi haderő egyik, vasárnap esti légitámadásában. Egy mecset és egy korániskola volt a bombázás két célpontja. A nemzetközi erők parancsnokságának feltételezése szerint meghúzta ott magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet több harcosa - közölte hétfőn a koalíciós erők egyik szóvivője. Azzal vádolta az al-Kaida harcosait, hogy ártatlan civileket használtak fel élőpajzsként önmaguk védelmére. A nemzetközi terrorhálózat több tagja is életét vesztette a Paktika tartományi rajtaütésben.

Az eset valószínűleg tovább erősíti az afgán lakosság ellenérzéseit az amerikaiakkal szemben, akiknek több akciója is számos civil halálával végződött az elmúlt hónapokban. A legsúlyosabb az az áprilisi eset volt, amelyben mintegy 50 civil halt meg Afganisztán nyugati részén egy, a tálibokat célzó bombázásban.
(MTI/ANSA/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS