2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerika megszünteti a palesztin kormánnyal szembeni politikai és gazdasági embargót

2007. június 19. 15:02, utolsó frissítés: 15:02

Az amerikai kormány megszünteti a palesztin kormánnyal szembeni politikai és gazdasági embargót, felújítja Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányának közvetlen segélyezését - jelentette be hétfőn Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok azután döntött a palesztinokkal szemben 15 hónapja érvénybe léptetett pénzügyi korlátozások feloldásáról, hogy a Hamász fegyveres mozgalmat kizárták a Palesztin Hatóságból.

Rice hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem hagyja magára a Gázai övezetben élő palesztinokat sem, mindazonáltal nem beszélt arról, hogy támogatnák Abbász szükségkormányának azt a törekvését, hogy ellenőrzését megpróbálja kiterjeszteni a Gázai övezetre is.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy az adminisztráció kérni fogja a kongresszust a korábbi 86 millió dolláros palesztin segélycsomag újratárgyalására. A segélyeket Amerikai eredetileg Abbász biztonsági erőinek támogatására szánta, de a Bush-kormány most már más irányú felhasználást is lehetségesnek lát.

Washington ezenkívül 40 millió dollárt utal át az ENSZ-en keresztül főleg azoknak a palesztinoknak a megsegítésére, akik a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetben élnek. Leszögezte: egyetlen palesztin nemzet van és egyetlen palesztin államnak kell lennie, Washington elutasítja a Hamásznak a palesztin nép megosztására irányuló törekvését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS