2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diplomaosztás 12 éveseknek az al-Kaida öngyilkosmerénylő-képzőjében

2007. június 19. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Háromszáz újoncot avattak az al-Kaida öngyilkosmerénylő-képzőjében – derült ki az ABC News tényfeltáró rovata, a Blotter birtokába került, egy pakisztáni újságíró által készített fényképek és videók alapján. A felvételeken mintegy háromszáz végzős, köztük tizenkét évesnél nem öregebb gyerekek láthatóak, akiket több csapatba osztottak. A csapatokat az Egyesült Államokba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Németországba küldenék merényletek elkövetésére – írja az Index.

Ezek az országok adják az afganisztáni békefenntartó erők legjavát. Ahogy felvételen az akadémia egyik vezetője, Manszur Dadullah mondta, "ha ezek az amerikaiak, kanadaiak, britek és németek ilyen messzire eljöttek, miért ne mennénk utánuk?" Dadullah bátyját az amerikai haderő májusban ölte meg egy támadás során.

Az ABC News birtokába került felvételek nem váltottak ki komoly aggodalmat Washingtonban. Az amerikai hírszerzők szerint a felvételek csupán "az agresszív és szofisztikált propagandakampány" részei.

Az ABC biztonságpolitikai szakértője, a Fehér Ház egykori terrorelhárítási tisztviselője, Richard Clarke szerint azonban a veszély valós. "Nem kell több egy-két elszánt embernél, akiknek sikerül átcsúszni a biztonsági ellenőrzésen ahhoz, hogy nagy károkat és felfordulást okozzanak Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban" - nyilatkozta az ABC-nek a szakértő. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS