2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kínoztak foglyokat Irakban a holland katonák, de voltak szabálytalanságok

2007. június 19. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

Nem kínoztak foglyokat Irakban a holland katonák, de valóban követtek el szabálytalanságokat néhány kihallgatás közben - derült ki egy független vizsgálóbizottsági jelentésből, amelyet a védelmi minisztérium hétfőn ismertetett. A bizottság azt vizsgálta, alkalmaztak-e törvénytelen módszereket iraki foglyaikkal szemben a holland katonák 2003-ban a dél-iraki Mutana tartományban.

A vizsgálat előzményeként a De Volkskrant baloldali napilap még tavaly riportot közölt a holland titkosszolgálati tisztek iraki foglyokkal szembeni túlkapásairól. Az írás szerint a szóban forgó hírszerző tisztek 2003-ban 15 fogoly kihallgatásánál használtak meg nem engedett eszközöket a vallomások kikényszerítésére. A foglyokat a kihallgatás során állítólag vízzel öntötték le, nem hagyták őket aludni, erős fénnyel világítottak az arcukba, valamint fülsiketítő hangokkal kínozták őket.

Korábban a katonai rendőrség is kivizsgálta az eseteket, de nem talált törvénysértőt a kihallgatási módszerekkel kapcsolatban. Hasonló következtetésre jutott egy másik hétfői jelentés is, amelyet a titkosszolgálatokat felügyelő állami bizottság készített. Ez szintén hibákról számolt be, de törvényszegésre nem talált bizonyítékot.

Ugyanakkor legalább egy esetben bizonyíthatóan megsértették a kihallgatáskor a foglyokkal szembeni bánásmódot szabályozó genfi egyezményt. Többször nem engedtek jogi tanácsadót a kihallgatásokra. Valóban volt két példa arra is, hogy foglyokat vízzel öntöttek le, hogy ébren tartsák őket. Sötét szemüveget azért adtak néhány fogolyra, hogy később ne ismerjék fel kihallgatóikat.

Ellentmondó információkat talált a vizsgálat arra vonatkozóan, hogy használtak-e kihallgatás során áramütést okozó eszközt - végül ezt nem erősítette meg a jelentés, de jelezte, hogy kizárni sem tudja.

A jelentés azt is megállapította, hogy a holland védelmi minisztériumnak és a parlamentnek nem volt tudomása arról, hogy a hírszerzés bizonyos szabályokat "túlságosan szélesen értelmezett".

Hollandia annak idején az amerikai vezetésű iraki invázió egyik támogatója volt. Két évvel később azonban az Irakban állomásozó katonák elleni erőszak növekedése, valamint a holland ellenzék és lakosság kétkedése miatt kivonták a holland csapatokat Irakból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS