2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Építőipari munkásnak álcázta magát egy szerb háborús bűnös

2007. június 18. 14:31, utolsó frissítés: 14:32

Őrizetbe vették Montenegróban Vlastimir Djordjevic volt szerb tábornokot, akit 1998-99-ben Koszóvóban elkövetett háborús bűnök vádjával köröz a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) - közölte Anton Nikiforov, a törvényszék ügyészségének szóvivője vasárnap.

Djordjevicet az NT, Szerbia és Montenegró együttműködésében fogták el. Hágába szállítása folyamatban van - tette hozzá Nikiforov.

Elfogása után már csak négy szökésben lévő vádlottja maradt az NT-nek, köztük Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt politikai vezetője az 1992-95 közötti boszniai háborúban, és Ratko Mladic, a volt katonai főparancsnok.

A hágai bejelentés kitért arra is, hogy a tengerparti Budvában vették őrizetbe Djordjevicet. A Beta szerb hírügynökség értesülése szerint Djordjevic az elmúlt két és fél hónapban Budvában tartózkodott, építőipari munkásként dolgozott. Fölismerését és azonosítását azonban nehezítette, hogy az elmúlt évek alatt szakállt növesztett.

Az 58 éves Djordjevic tábornok 1997 és 2001 között, így a koszovói háború idején is belügyminiszter-helyettes volt, a belbiztonság felügyeletével megbízott katonai erők, polgári védelmi egységek és más katonai csoportok parancsnoka. Ezek az egységek kegyetlenkedtek a koszovói albánokkal, több százat megöltek, mintegy 800 ezret lakhelyük elhagyására kényszerítettek. Egyes korábbi információk szerint Djordjevic 2001-ben Oroszországba menekült, miután Szerbiában tömegsírokat fedeztek fel több száz koszovói albán holttestével. A tábornokot hat másik magas rangú szerb tisztségviselővel együtt helyezték vád alá Hágában. (MTI/AFP/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS