2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekord távolmaradás és jobboldali győzelem a francia nemzetgyűlési választásokon

2007. június 18. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Közel negyven százalékos rekordméretű távolmaradás mellett a várakozásoknak megfelelően abszolút többséget szerezve a jobboldal nyerte meg a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját - ismertette az IPSOS/DELL közvélemény kutatóintézet becslésén alapuló exit poll eredményt vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió.

A becslések szerint ugyanakkor az előre jelzettnél kisebb arányban nyert Nicolas Sarkozy államfő pártja, és a korábbi 359 helyett csak 319 képviselője lesz a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) a nemzetgyűlésben. A köztársasági elnököt támogató Új Centrum 20 fős frakciót alakíthat.

Az eddigi 149 fős szocialista frakció 210 tagúra fog növekedni. A baloldalnak eddig együtt összesen 180 képviselője volt az alsóházban, az új nemzetgyűlésben az ellenzék 233 fővel számolhat. A kommunisták 19 képviselővel a második világháború óta először feltehetően nem tudnak önálló frakciót alakítani, ugyanis ahhoz legalább 20 főre lenne szükségük. A Zöldek négy helyet szereztek.

A centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalma (MoDem) három képviselői helyet tudott megszerezni, a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak viszont továbbra sem nem lesz képviselője a nemzetgyűlésben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS