2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blair mint EU-elnök? Pöttering szerint is "komoly jelölt lenne"

2007. június 16. 23:06, utolsó frissítés: 23:06

Tony Blair távozó brit kormányfőt szeretné az Európai Unió majdani elnöki tisztségében látni Nicolas Sarkozy francia elnök - írta a szombati Financial Times, amely szerint az ötlet a kelet-európai EU-tagállamok körében is népszerű.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint Sarkozy a jövő heti uniós csúcs közeledtével már fel is vetette az elképzelést más EU-vezetőknek, köztük Angela Merkel német kancellárnak.

Blair ellen szól, hogy nem sikerült bevinnie Nagy-Britanniát az euróövezetbe, és az is, hogy az iraki háborút ellenző tagállamokban, köztük Olaszországban és Spanyolországban népszerűtlen - írta a Financial Times. A lap szerint ugyanakkor Tony Blair támogatásra számíthat Franciaország és Németország, több liberális észak-európai tagállam, valamint a közép- és kelet-európai EU-országok részéről.

Még az Európai Parlament jobbközép pártszövetsége, az Európai Néppárt is "tisztelettel adózik a brit szocialistának" - áll a cikkben. Hans-Gert Pöttering EP-elnök, az Európai Néppárt volt elnöke azt mondta a Financial Timesnak, hogy Blair minden bizonnyal alkalmas a feladatra, mert "tapasztalt, és jó európai ... nagyon komoly jelölt lenne". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS