2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gázában a Hamász, Ciszjordániában a Fatah fegyveresei garázdálkodnak

2007. június 16. 23:01, utolsó frissítés: 23:02

Kizárta a tárgyalást az iszlamista Hamásszal a palesztin elnök egyik közeli munkatársa szombaton. Előzőleg a Gázai övezetet erőszakkal ellenőrzése alá vonó Hamász emigráns vezetője, Háled Mesaal tárgyalást szorgalmazott Mahmúd Abbász elnökkel.

"Nem lesz párbeszéd gyilkosokkal, akik nyílt téri kivégzéseket hajtanak végre Gázában" - mondta Jasszer Abed Rabbo, hozzáfűzve: a dialógus akkor válik lehetségessé, ha majd a Hamász kivonul Abbász erőinek állásaiból és feloszlatja milíciáját, a Végrehajtó Erőt. Abbász és Mesaal tárgyalását az Arab Liga is hiába szorgalmazta. Amr Musza, a szervezet vezetője felajánlotta, hogy megszervezi a találkozót, de a palesztin elnök ezt a kérést is


"szenvedélyesen" elutasította - árulta el az egyik munkatársa.

Nem tárgyal a Hamásszal Egyiptom sem, amely hazarendelte diplomatáit az elfoglalt Gázai övezetből. Kairó ellenzi, hogy a Hamász saját kormányt alakítson az övezetben. "Egyiptom számára csak egy kormány létezik, Mahmúd Abbász elnöké" - jelentette ki az egyiptomi külügyminiszter, aki azt az aggodalmát hangoztatta, hogy az egész békefolyamatot is veszélybe sodorja a szakadás a palesztinok között. A helyzet súlyossága miatt nem lehet megtartani a közel-keleti kvartett értekezletét, amelyet a hónap végére tűztek ki Kairóban.

Átviszi a harcot Ciszjordániába is a Hamász, ha Abbász elnök emberei tovább terrorizálják ottani híveit - jelentette be a mozgalom egyik szóvivője. Számi Abu Zuhri szerint a Gázai övezet elfoglalása óta Ciszjordániában a Hamász 150 tagját rabolták el a Fatah fegyveresei. "Ami a nyugati parton történik, az... terrorizmus. Nem fogjuk karba tett kézzel eltűrni... Minden lépést meg fogunk tenni, hogy véget vessünk neki" - mondta.

Fegyverletételre szólította fel egy Fatah-vezető a Hamászt Ciszjordániában. "Azután, ami Gázában történt, a Hamász be van tiltva Ciszjordániában, és köteles átadni a fegyvereit a Palesztin Hatóságnak". Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai csoport dzseníni vezetője, Zakaria az-Zubeidi szerint


a Hamász bármely tevékenysége Ciszjordániában tilos.

Azelőtt több száz Fatah-fegyveres rohamozta meg Ciszjordániában a Hamász irányítása alatt álló intézményeket, köztük a parlamentet és a minisztériumokat. A törvényhozásnál a Fatah támogatói azt skandálták, hogy"Kifele a Hamásszal". Az aktivisták felmásztak az épület tetejére, kitűzték a szervezet lobogóját és a levegőbe lövöldöztek.

Szemtanúk beszámolója szerint megpróbálták elrabolni a ciszjordániai Rámalláhban Haszan Hreisét, a palesztin parlament alelnökét is, aki a Hamász támogatásával lett képviselő. A politikust a Fatah parlamenti képviselői mentették meg. A Fatah fegyveresei - közelebbről a radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozó fegyveresek - behatoltak a palesztin oktatási minisztérium épületébe, valamint a kormányfő hivatalába.

A megtorlásoktól tartva szombaton sok, a Hamászhoz kötődő kormányalkalmazott nem jelentkezett munkára. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet egyik tagja szombaton közölte, hogy csoportja a Hamász irányítása alatt álló összes intézmény elfoglalását tervezi.

Szemtanúk szerint eddig mintegy tíz Hamászhoz kötődő szervezet irodáit foglalták el az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. Egy iszlám iskolát, egy kulturális központot, jótékonysági szervezetek helyiségeit, egy televízió- és egy rádióállomást rongáltak meg.

Nábluszban a Fatah hívei elfoglalták a Hamász vezetése alatt álló városi tanácsot, az épületre kitűzték a szervezet zászlaját. A fegyveresek eddig a Hamász hét támogatóját rabolták el, valamint a vallásügyi minisztérium egyik magas rangú tagját.

Mahmúd Abbász szombaton rámalláhi székhelyén találkozott Jacob Wallesszel, az Egyesült Államok jeruzsálemi főkonzuljával. Az amerikai diplomata közölte vele, hogy Washington támogatja az intézkedéseit, és ennek jeleként feloldják a palesztin kormány ellen hozott nemzetközi embargót, ha az új kabinetből kimarad a Hamász radikális mozgalom.


Feldúlták Arafat házát a Gázai övezetben.

Bútorokkal, falicsempékkel, három autóval és a palesztinok történelmi vezetőjének számos személyes tárgyával távoztak a Hamász-fegyveresek a néhai palesztin elnök villájából, amely azóta, hogy Jasszer Arafat 2001-ben elhagyta a Gázai övezetet, üresen állt - közölték szombaton Fatah-tisztségviselők. Megfigyelők a Fatah legnagyobb jelképének szétzúzására tett kísérletként értékelték a villa feldúlását a Hamász gázai övezeti győzelme után. A 2004-ben elhunyt Arafat csaknem négy évtizedig állt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), illetve a Fatah élén.

Fosztogatás volt szombaton az erezi határátkelőnél is, amelyet palesztinok százai ostromoltak meg. A fosztogatók fémdarabokat és bútorokat zsákmányoltak. A zűrzavar tetőpontján a határ túloldalán lévő izraeli katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy kordában tartsák a tömeget.

Az erezi átkelőnél több tucat palesztin várakozik arra, hogy Izraelen keresztül elhagyhassa a Gázai övezetet a Hamász hatalomátvétele után. Izraeli tisztségviselők elmondták, hogy néhány palesztint


emberbaráti megfontolásból átengednek, de később lezárják az átkelőt.

Izrael magas rangú Fatah-tisztségviselőknek is engedélyezte, hogy Erezen át távozzanak a Gázai övezetből. Szombaton csaknem félszáz Fatah-vezető és biztonsági tiszt jutott el Izrael érintésével a ciszjordániai Rámalláhba, köztük a Fatah egyik szóvivője és egyik parlamenti képviselője.

Közben új rendőrfőnököt nevezett ki szombaton a Gázai övezetben a leváltott palesztin miniszterelnök, ezzel is jelezvén, hogy nem tartja törvényesnek a felmentését. Iszmáil Haníje a rendőrség főtanácsa élére Taufik Dzsáber tábornokot nevezte ki, és elrendelte a palesztin nemzeti biztonsági erők átszervezését is. Ennek része a rendőrség, a főparancsnoka pedig Mahmúd Abbász palesztin elnök. Előzőleg az államelnökhöz hű Kamál as-Seih palesztin rendőrfőnök megtiltotta a Gázai övezetben állomásozó rendőröknek, hogy együttműködjenek a területet fegyveres hatalma alá vonó Hamász iszlamista mozgalommal. As-Seih székhelye Ciszjordániában van.

A gázai belügyminisztérium szombaton megtiltotta, hogy a fegyveresek maszkot viseljenek az utcákon, amint az a belső összecsapások során szokássá vált. Kivételt csak azokkal tesznek, akik izraeliekre támadnak - közölték.

Az övezet déli részén összecsapás tört ki a Hamász fegyveresei és egy erős helyi klán emberei között, akik nem akarják leadni a fegyverüket. A fegyverek begyűjtését a Hamász rendelte el. A lövöldözésben három ember megsebesült, a felek tárgyalásba bocsátkoztak. A Hamász szóvivője közölte, hogy kivétel nélkül minden családtól begyűjtik az illegális fegyvereket.
(MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS