2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Régi embereket új pozíciókba: Gyurcsány átalakította a kormányt

2007. június 16. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

Négy minisztérium vezetésén változtat és két új tárca nélküli minisztert nevez ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.

Az MTI úgy tudja, hogy az átalakítás mindössze egy törvénymódosítást igényel: létre kell hozni a tárca nélküli miniszteri államtitkári posztot. Ez a rendkívüli nyár ülésszak végéig megtörténhet, és


az új összetételű kormány július elsején felállhat.

A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja majd a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszteri poszton Kiss Péter utódja Lamperth Mónika jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz. Az ő helyére Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát.

Tárca nélküli miniszter lesz Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a kormányzati közigazgatás irányításáért felel.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi államtitkára - szintén államtitkárként - átkerül Szilvásy Györgyhöz, helyette Vadai Ágnes szocialista parlamenti képviselő lesz a honvédelmi tárca államtitkára.

Kormányzati források szerint a kormányátalakítás egyik célja az volt, hogy a miniszterelnök megerősítse a kormányzás politikai hátterét, és


a végrehajtás-szervezés, illetve az igazgatás hatékonyabban működjön.

Ez utóbbi lesz Draskovics Tibor feladata, aki lényegében "egyszemélyes tárcaközi közigazgatási államtitkárként" dolgozik majd.

A szintén július 1-vel felálló kormánykabinet - amelynek Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője, Veres János, a gazdasági kabinet vezetője, Szilvásy György, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője, valamint a két pártelnök, Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a tagja - készíti elő a kormány számára az átfogó, stratégiai kérdésekben a javasolt álláspontot, és előzetesen konzultál a kormánypárti frakciókkal, azok vezetőivel. Itt születnek az átfogó, stratégiai döntések.

Létrejön egy új testület is az Államreform Bizottság bázisán: a politikai stratégiai testület.

A Fidesz szerint fokozódó kormányzati káoszt képét vetíti előre a kabinet átalakítása, amelytől nem várható a kormányzati munka javulása, mert csak


a "régi, jól ismert arcok" ülésrendjén változtattak

- reagált a kormányátalakításra Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az átalakításokkal tovább folytatódik a szerkezeti zűrzavar, hiszen a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület, az Államreform Bizottság mellé most létrejött a kormánykabinet, amely "nem egészen tiszta profillal rendelkezik".

Az MDF közölte: az elmúlt 365 napban a miniszterelnöknek 365 különböző javaslata volt arra, miként lehet a kormány működését javítani. Ez a 366. javaslat. Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő szerint Gyurcsány Ferenc a sakktáblán ugyanazt a néhány figurát mozgatja ide-oda. Megjegyezte: ellentétben áll azonban egymással a kormányfő első lépése, amikor csökkentette a kormányzati apparátust és megszüntette a tárca nélküli miniszteri posztot, és a legutóbbi, amivel két tárca nélküli miniszteri tisztséget hozott létre és duplájára növelte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárainak számát.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint nem tekinthető új kezdetnek a pénteken bejelentett kormányátalakítás. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője szerint nem személy-, hanem szerepcsere történt, hiszen a kormányfő nem váltott le senkit. Az elemző úgy látja,


Gyurcsány Ferenc alapvető hibát követett el,

amikor nem magyarázta meg, hogy miért volt szükség a szerepcserékre. A benyomás így az, hogy a kormányfő "nyomásnak" engedett. Mráz Ágoston Sámuel szerint Lamperth Mónika tekinthető az átalakítás vesztesének. Emlékeztetett arra, hogy a miniszter 1998 óta az önkormányzati világban volt otthon, így szociális miniszterként nem tudja majd ápolni korábbi kapcsolatrendszerét.

Az átalakítás nyertese Kiss Péter; a visszatérés a régi-új kancelláriaminiszter megerősödését jelzi. Kiss Péter a kormány stratégiai döntéseit készíti elő, így komoly befolyása lesz - tette hozzá. Egy éve, a győztes választáson Gyurcsány Ferenc annyira megerősödött, hogy Kiss Pétert el tudta távolítani, most azonban annyira meggyengült, hogy újra befolyást kellett biztosítania a számára - érzékeltette a helyzetet. A kutatásvezető közölte, Szilvásy György a kormányfő bizalmasaként azért lehet miniszter, mert Gyurcsány Ferenc


nem szeretné elveszíteni a titkosszolgálatok felügyeletét.

Kiszely Zoltán politológus szerint a kormányátalakítás a zuhanó népszerűségi adatokkal magyarázható. Gyurcsány Ferencnek reagálnia kellett arra, hogy pártja támogatottsága csökken, és hogy a belső frontok felerősödtek ellene. A kormányfő "a népszerűségi indexek előtt hajolt meg" - fogalmazott. Gyurcsány Ferenc nem új programhoz keresett embereket, hanem a régi erős embereknek keresett új pozíciót - magyarázta a politológus.

Álláspontja szerint a személycserékkel nem fejeződött be a kormányátalakítás. Amennyiben az MSZP népszerűsége nem javul, elképzelhető, hogy újabb átalakításra kerül sor, még ebben az évben - mutatott rá.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS