2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barroso: az EU-alkotmány kudarca a nacionalista erők győzelmét jelentené

2007. június 16. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

A "nacionalista erők győzelmét" jelentené, ha az Európai Unió tagállamainak nem sikerülne megegyezni az európai alkotmányos szerződésről - vélte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Le Monde című francia napilapban péntek délután megjelent interjújában.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország szorgalmazza, hogy az egy hét múlva esedékes brüsszeli csúcsértekezleten szülessen megállapodás az EU-alkotmány lényegéről. Ennek legfőbb akadályát jelenleg Lengyelország és Nagy-Britannia jelenti.

Barroso szerint nagyon nehéz lesz megegyezést találni, s a kudarc nemcsak azoknak a vereségét fogja jelenteni, akik politikusabb Európát szeretnének, hanem azokét is, akik nyitottabb Európát, a globalizáció Európáját vagy szolidárisabb Európát akarnak. "A kudarc azon nacionalista erők győzelme lesz, amelyek a belső piac gondolatának is ellenállnak" - tette hozzá.

"A szolidaritás elvéhez nagyon ragaszkodó lengyel barátaimnak azt mondom, hogy a szolidaritási mechanizmusok válságba jutnak (kudarc esetén). Azt mondom nekik, hogy nem szabad igazat adni azoknak, akik úgy vélik, hogy a bővítés rossz dolog volt" - válaszolta Barroso a lap azon kérdésére, hogyan kívánja meggyőzni a vétóval fenyegetőző Lengyelországot.

Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor úgy véli: el kell kerülni, hogy bármi áron szülessen kompromisszum. "Nem szeretnék egy olyan szerződést, amely megkérdőjelezi az olyan eddig elért dolgokat, mint a döntéshozatalban a közösségi módszer, a belső piac alapelvei vagy a bizottság kezdeményezési joga. Ebben az esetben, a bizottság elsőként fogja mondani, hogy jobb ott maradni, ahol most vagyunk" - fogalmazott Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke nem titkolja, hogy nem ért egyet Nicolas Sarkozy francia államfőnek Törökország csatlakozását ellenző véleményével: "Az európai államok egyhangú döntés alapján kezdték meg a csatlakozási tárgyalásokat, Franciaország aktív támogatásával. Nem kérdőjelezhető meg az unió teljessége által vállalt elkötelezettség csak azért, mert egy tagállam politikai orientációja megváltozott, még akkor sem, ha egy nagyon fontos államról van szó. Ez olyan precedens kockázatát jelentené, amely megkérdőjelezné hitelünket" - vélekedett Barroso. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS