2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Független képviselőt bízott meg kormányalakítással Abbász

2007. június 16. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Szalám Fajjád független képviselőt bízta meg a rendkívüli állapot kormányának megalakításával pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök. Fajjád, aki pénzügyminiszter volt az iszlamista Hamász és a Nyugat-barát Fatah mozgalom egységkormányában, ezután haladéktalanul kormányalakítási konzultációkat kezdett vezető palesztin politikusokkal.

A Hamász palesztinai tisztségviselői döntésének visszavonására szólították fel Abbászt. Damaszkuszban élő vezetőjük most azt hangsúlyozta, hogy elismerik Abbászt palesztin elnökként, és együtt akarnak vele működni. Háled Mesaal azt kérte az Arab Ligától, hogy közvetítőként segítse elő a Hamász és Abbász közötti tárgyalásokat.

Egy magas rangú izraeli kormányzati illetékes - nevének mellőzését kérve - úgy nyilatkozott, hogy Izrael kész a jövendő palesztin kormánnyal a teljes körű együttműködés felújítására - beleértve a pénzügyi együttműködést is -, ha az új palesztin kormány elfogadja az úgynevezett közel-keleti kvartett feltételeit. Az említett illetékes szerint Izrael nagyon pozitív lépésnek tekinti Fajjád megbízását, és most arra kíváncsi, milyen lesz az új palesztin kormány összetétele.

Az Arab Liga péntek este rendkívüli ülést tartott Kairóban. Szombatra virradóra elfogadott közleményükben a külügyminiszterek elítélték a Gázai övezetben elkövetett "bűncselekményeket", és "az incidensek előtti állapot visszaállítását" szorgalmazták.

A miniszterek egyaránt támogatásukról biztosították Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, a Fatah vezetőjét, valamint a rivális Hamász iszlamista szervezetet, anélkül, hogy ez utóbbit megnevezték volna. A közleményben hangsúlyozták, hogy tiszteletben kell tartani a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság nemzeti legitimitását és választott intézményeit, beleértve a törvényhozási tanácsot (parlamentet), amelyben a Hamásznak van többsége.

Egyiptom elhatárolódott a közös állásponttól, a tanácskozás idején hivatalos közleményt tett közzé, amely "elítéli a Hamászt, amiért magához ragadta a hatalmat és akadályozta a legitim palesztin intézmények működését".

A 22 tagállamot tömörítő Arab Liga tanácskozásán arról is döntöttek, hogy bizottságot hoznak létre Egyiptom, Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia, Tunézia és az Arab Liga főtitkárának részvételével a Gázai övezetben elkövetett erőszakos cselekmények kivizsgálására. A testületnek egy hónapon belül kell jelentését benyújtania.

Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszter azzal vádolta a palesztinokat, hogy "Izrael álmát valósítják meg, amely viszály és a háború tüzét szeretné felgyújtani a palesztinok között". "A palesztinok most verik az utolsó szöget a palesztin ügy koporsójába" - tette hozzá.

A gázai harcok következtében az elmúlt egy hét alatt 116-an vesztették életüket, 550-en pedig megsebesültek - közölte a Nemzetközi Vöröskereszt, kórházaktól és elsősegélynyújtó szolgálatoktól kapott adatok összesítése alapján.

Iszmáil Haníje menesztett palesztin kormányfő egy lapinterjúban azt mondta, hogy "az 1967-es határok között" képzeli el a leendő palesztin állam létrehozását, és az a szándéka, hogy tiszteletben tart minden olyan megállapodást, amelyet a palesztinok eddig Izraellel kötöttek. "Kormányom folytatja munkáját" - jelentette ki Haníje a Le Figarónak nyilatkozva.

"Programunk világos. Palesztin államot akarunk létrehozni az 1967-es határok között - vagyis Gáza és Ciszjordánia területén -, és annak Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa. Ez ügyben a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) tárgyal tovább" - mondta az interjúban, amelyet gázai házában adott a lapnak. (A leendő palesztin állam létrehozásának feltételeiről Izraellel mindig a PFSZ tárgyalt, amelynek része a Fatah, de nem része a Hamász.)

"Elkötelezzük magunkat amellett, hogy tiszteletben tartunk minden olyan korábbi megállapodást, amelyet a Palesztin Hatóság kötött" - jelentette ki Haníje. Hozzátette, hogy "kölcsönösen tiszteletben tartandó, teljes és egyidejű tűzszünetet" akar Izraellel. Korábban azt is hangsúlyozta, a Hamász nem kíván külön "államot" kikiáltani a Gázai övezetben. "Azonnali nemzeti párbeszédet" szorgalmazott, és felhívta a Hamász harcosait, hogy a megbékélés szándéka jegyében szüntessék be a Fatah elhagyott javainak fosztogatását.
(MTI/AFP/AP/Reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS