2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teljes Hamász-kontroll Gáza felett, Izrael kész segélyt nyújtani a palesztinoknak

2007. június 15. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei csütörtök éjjel elfoglalták a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezet gázai "utolsó bástyáját", az elnöki hivatal épületegyüttesét. Ciszjordániában a Fatah fegyveresei agyonlőtték a Hamász egyik aktivistáját - közölték péntekre virradóra az iszlamista szervezet illetékesei. Ez volt az első ilyen jellegű gyilkosság Ciszjordániában a gázai erőszak kezdete óta.

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön feloszlatta a palesztin egységkormányt, felmondta a márciusban tető alá hozott Hamász-Fatah koalíciót, és rendkívüli állapotot vezetett be Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Az elnök menesztette Iszmáil Haníje hamászos miniszterelnököt, és új kormányt hoz létre.

Korábban a Hamász egyik magas rangú politikai vezetője bejelentette, nem lesz változás a Gázai övezet státusában, és nem vezetnek be iszlám törvénykezést a területen. Musza Abu Marzúk, a Hamász politikai irodájának helyettes vezetője kizárta azt, hogy a szervezet elválassza Gázát Ciszjordániától. Ám közölte, bonyolítani fogja a dolgokat Mahmúd Abbász palesztin elnök döntése Iszmáil Haníje miniszterelnök menesztéséről. Szerinte Abbász döntése hatástalan lesz, és Haníje valószínűleg folytatni fogja miniszterelnöki teendőit. "Abu Mázennek (Abbász mozgalmi neve) ki kellett volna nyitnia és nem bezárnia az ajtót a párbeszéd előtt, mint ahogyan elhamarkodottan tette" - mondta Marzúk.

A Fatah és a Hamász palesztin mozgalmak fegyveresei közötti véres harc nem szolgálja Izrael érdekeit, mert rontja az izraeli-palesztin béke megkötésének esélyét - jelentette ki a lisszaboni látogatáson tartózkodó Cipi Livni izraeli külügyminiszter. "A jelenlegi helyzet a mérsékelt palesztin erők gyengeségének jele. Palesztinok közötti belső problémáról van szó, még akkor is, ha ez aggasztja Izraelt és a nemzetközi közösséget" - jelentette ki Livni csütörtök esti sajtóértekezletén.

Leszögezte azonban, hogy sem az izraelieknek, sem a palesztinoknak nincs szükségük az Európai Unió közvetítésére, mert létezik a felek között a "kétoldalú párbeszéd", igaz, csak a "mérsékelt erők támogatására". Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azon szerdai javaslatával kapcsolatban, hogy esetleg ENSZ-erőket kellene vezényelni a térségbe, az izraeli miniszter asszony azt mondta: egy ilyen kontingens a Gázai övezet és Egyiptom határát ellenőrizhetné, hogy megakadályozza a Hamászt fegyverrel ellátó csempészek átjutását.

Az izraeli katonaság nem fog bevonulni a Gázai övezetbe válaszul arra, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet átvette ott az ellenőrzést, sőt a zsidó állam kész emberbaráti segélyt nyújtani a gázai palesztinoknak - vált ismertté pénteken izraeli kormányzati forrásokból.

Az Európai Unió teljes támogatásáról biztosította Mahmúd Abbász erőfeszítéseit a palesztin területeken kialakult válság rendezésére. A német uniós elnökség nevében pénteken ismertetett állásfoglalás mélységes aggodalmának adott hangot a Gázai övezetben történtek, illetve a Hamász szélsőséges szervezet erőszakos akciói miatt.

A nyilatkozatot ismertető Gernot Erler, a külügyminisztérium államminisztere a jelenlegi körülmények között három fő célkitűzést jelölt meg. Első helyen említette Mahmúd Abbász támogatását. Égetőnek nevezte annak megakadályozását, hogy az erőszakos cselekmények átterjedjenek Ciszjordániára is. Végezetül hangsúlyozta: minden erőfeszítést meg kell tenni a humanitárius válság elhárítására.

A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy "amnesztiában részesítette" és szabadon engedte pénteken a palesztin biztonsági szolgálatok Fatahhoz hű parancsnokait és más Fatah-illetékeseket.(MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS