2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európába tervezett rakétapajzs kiegészíthetné a NATO védelmi rendszerét

2007. június 15. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei csütörtöki brüsszeli ülésükön hallgatólagosan hozzájárultak az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítéséről szóló tervekhez - legalábbis a legtöbb szakértő erre következtet az ülésen született döntésből, valamint James Appathurai NATO-szóvivő bejelentéseiből.

A védelmi miniszterek ugyanis utasítást adtak egy olyan tanulmány készítésére, amely tisztázza, hogy az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszernek milyen politikai és katonai következményei lennének a NATO saját, még tervezés alatt álló rakétavédelmi rendszerére. E dokumentumnak jövő februárra kell elkészülnie, s ezt követően a NATO következő, 2008 áprilisi bukaresti csúcsértekezlete elé terjesztenék, hogy ott szülessenek meg a döntések.

A NATO-ban tavaly elkészült egy 10 ezer oldalas tanulmány, amely megállapította, hogy lehetséges a szervezet saját rakétaelhárító rendszerének létrehozása. Számos tagállam azonban kételkedett abban, hogy érdemes-e egy ilyen, hatalmas költségekkel járó NATO-rendszer kiépítése, s így a katonai szervezet tavaly novemberi rigai csúcsértekezletén (azaz még az amerikai telepítési terv bejelentése előtt) az állam- és kormányfők egy pótlólagos tanulmány készítésére adtak utasítást.

A mostani döntés lényegében ezeknek a NATO-elemzéseknek szab új irányt, azt, hogy immár figyelembe kell venniük az amerikai telepítés tervét. Az amerikai rakéták ugyanis az európai tagállamok többségének területét is "lefednék" - azaz a NATO-rendszernek kisebb területet kellene védenie, ami nyilván olcsóbbá tenné létrehozását, s valószínűleg a rendszerrel szemben támasztott követelményeket is módosítaná.

Az amerikai rendszer az európai NATO-tagok közül Törökországot, Görögországot, valamint Bulgária és Románia egyes részeit hagyná védelem nélkül. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár csütörtöki közlése szerint a februárra elkészülő tanulmányban azt kell megvizsgálni, hogy a katonai szövetség ki tudná-e küszöbölni ezt a hiányosságot egy, a közepes és rövid hatótávolságú rakéták ellen szóló saját elhárító rendszerrel, amit persze csatlakoztatnának az amerikaihoz.

Az azerbajdzsáni radarállomás orosz felajánlásáról a NATO-tagok védelmi miniszterei megbeszélést folytattak Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszterrel, ám Jaap de Hoop Scheffer szerint az eszmecsere nem adott teljes választ arra, hogyan képzeli el Moszkva az azerbajdzsáni bázis kapcsán az együttműködést. Több NATO-miniszter egyébként is úgy vélekedett, hogy az orosz radar inkább kiegészíthetné, mintsem helyettesítené a Csehországba tervezett amerikai létesítményt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS