2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fölényesen győzne a demokrata jelölt, ha most lenne az amerikai elnökválasztás

2007. június 15. 13:34, utolsó frissítés: 13:34

Ha ma rendeznék az Egyesült Államokban a 2008-ban esedékes elnökválasztást, bizonyosan a demokrata párti jelölt nyerne - derült ki a The Wall Street Journal/NBC közös felméréséből. Az amerikaiak 52 százaléka demokrata elnököt szeretne, míg egy republikánus jelöltre csak 31 százalék voksolna.

A Journal/NBC két évtizedes közvélemény-kutatásainak történetében a Republikánus Pártnak most a legalacsonyabb a népszerűségi mutatója. Neil Newhouse, a kétpárti felmérést irányító republikánus szakember szerint a Republikánus Párt alól egyre inkább kicsúszik a talaj. George Bush elnöknek mindig célja volt a spanyol ajkú lakosság megnyerése, és ebben eredményeket ért el, amelyek a mostani bevándorlási vita miatt azonban elenyészni látszanak.

A kormánypárt hanyatlását sok elemző Bush elnök politikai mélyrepülésével magyarázza. A Journal/NBC adatai szerint Bush támogatottsága minden korábbinál alacsonyabb, 29 százalékos szintre süllyedt.

A június első hetében, több mint ezerfős mintavétellel készített közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja: az áprilisban még 35 százalékos népszerűségű Busht már saját szavazóbázisán belül, a republikánusok között is egyre kevesebben éltetik. Az elnök teljesítményének elismertsége körükben 75-ről 62 százalékra esett.

A tavaly novemberi félidős választásokon győztes demokraták számára sem kedvezőek a felmérés adatai. A több belpolitikai kérdésben is patthelyzetet produkáló, Irak ügyében pedig előrelépni képtelen demokrata többségű kongresszus teljesítményéről csak a népesség 23 százalékának van jó véleménye, ez még Bush népszerűségénél is alacsonyabb mutató.

A két párt vezető elnökjelölt-aspiránsai, a demokrata Hillary Clinton szenátor, illetve a republikánus Rudy Giuliani volt New York-i polgármester közül ma egyértelműen az előbbi nyerné a versengést. Három hónappal ezelőtti előnyét tartva, Clinton kapná a szavazatok 48 százalékát, míg Giulianira csak 43 százalék szavazna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS