2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Talán a kábítószer-maffiától" származnak az Iránnak tulajdonított tálib fegyverszállítmányok

2007. június 15. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Az afgán védelmi miniszter cáfolta csütörtökön Brüsszelben az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselőjének azt az állítását, hogy Irán fegyverrel látná el a tálib lázadókat. "Mindig jó kapcsolatunk volt Iránnal, s úgy gondoljuk, hogy Afganisztán biztonsága és stabilitása Teheránnak is érdekében áll" - jelentette ki Abdul Rahim Vardak védelmi miniszter.

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár szerdán a CNN hírtelevízió műsorában azt mondta: az Egyesült Államok "cáfolhatatlan" bizonyítékot szerzett arra vonatkozóan, hogy Irán a kormány tudtával fegyvert szállít az afganisztáni táliboknak, s a NATO elfogta ezeknek a szállítmányoknak egy részét.

A washingtoni külügyminisztérium még szerdán "visszavett" valamennyit Burns állításából, mindazonáltal hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak bizonyítéka van rá, hogy Iránból származó fegyverek kerültek az afganisztáni tálib harcosokhoz. Teherán cáfolta az amerikai vádat. Az afgán védelmi miniszter pedig, aki jelenleg a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán vesz részt, szintén igyekezett kisebbíteni Burns állításának jelentőségét. "Vannak bizonyítékok fegyverekre vonatkozóan, de ezeket nehéz Iránhoz kapcsolni. Talán az al-Kaidától származnak, talán a kábítószer-maffiától vagy más forrásokból" - fejtegette Vardak. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS