2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-hadműveleti központot avattak. Solana: szó sincs NATO-rivalizálásról

2007. június 14. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Az Európai Unió szerdán Brüsszelben felavatta a szervezet közös biztonságpolitikájának új eszközét, azt a hadműveleti központot, amely adott esetben képes egy kisebb, maximum 2000 fős önálló európai hadművelet megtervezésére és irányítására.

Az egyelőre harminc emberrel dolgozó központ elvileg már az év eleje óta létezik, de most tesztelték először képességeit: egy virtuális - azaz csak a törzskarokat mozgató - hadgyakorlat keretében, a központ irányításával azt ellenőrizték, hogy az EU miként tudna gyorsan csapatokat küldeni egy képzelt afrikai országba, amelyet humanitárius katasztrófa fenyeget.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdai nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a központ létrehozásával az EU egyáltalán nem a NATO-val akar rivalizálni, sőt ez a lépés még hasznos is lehet a katonai szövetség számára. "Ez nem versengés, vagy a másik aláaknázása. A munka megfelelő és komoly megosztásáról van szó, amire - látván, hogy mennyi válságot kell megpróbálnunk kezelni - szükség van" - mondta az EU-politikus.

A központ létrehozásáról 2003 végén döntött az Európai Unió, heves vita után. Életre hívását ugyanis néhány hónappal korábban, éppen az amerikaiak iraki hadjárata idején az a négy ország vetette fel (Belgium, Franciaország, Luxemburg és Németország), amely a beavatkozás leghangosabb ellenzője volt. Az Egyesült Államok és szövetségesei attól tartottak, hogy ezzel az új szervvel az EU párhuzamos katonai struktúrát, felesleges megkettőződést hoz létre, rivalizálva a NATO-val. A 2003. decemberi EU-csúcs egyik legfontosabb döntése a vitát lezáró kompromisszumos határozat volt: eszerint a központ létrejöhet, de csak korlátozott létszámmal, s a külföldi katonai akció első számú potenciális végrehajtója továbbra is a NATO marad. Ezzel párhuzamosan döntöttek arról, hogy az addiginál is szorosabbra fűzik a kapcsolattartást a NATO, illetve az EU között katonai szinten.

Az új szervezet azt a célt szolgálja, hogy az Európai Unió - ha a tagállamok úgy döntenek - a NATO segítsége nélkül is képes legyen önálló hadművelet végrehajtására. "Ez egy harmadik lehetőség" - nyilatkozta szerdán az EU katonai vezérkarának főnöke, David Leakey brit tábornok. A másik kettő: az EU a NATO segítségével, annak eszközeivel, parancsnoki struktúrájával, katonai tervező kapacitásával hajtja végre tervezett hadműveletét (így működik például az EU boszniai békefenntartó akciója, amelyet éppen a NATO-tól vett át a szervezet), illetve a nagyobb EU-tagállamok valamelyikének vezérkarára bízza a hadművelet irányítását (ilyen volt a tavalyi kongói EU békefenntartó akció). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS