2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai rendszer Irakban: a civilek nem tehetnek semmit a jogsértések ellen

2007. június 14. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Egy civil szervezeteket tömörítő New York-i fórum szerint "megdöbbentő" az a hallgatás, amely ENSZ Biztonsági Tanácsa részéről tapasztalható az Irakban az amerikai katonák által elkövetett jogsértések ügyében.

Az ENSZ tevékenységét ellenőrző Global Policy Forum 117 oldalas, szerdán közzétett jelentésében úgy vélekedett: az amerikaiak vezette koalíció az oka mindazoknak a bajoknak, amelyektől ma Irak szenved. A GPF külön felhívta a figyelmet az irakiak önkényes fogva tartására, a foglyok kínzására, valamint arra, hogy a fogva tartottak száma egyre nő a 2003. márciusi invázió óta. Megemlíti azt is, hogy több fogoly belehalt a bántalmazásokba.

James Paul, a jelentés egyik szerzője New York-i sajtókonferenciáján rámutatott: az Egyesült Államok olyan rendszert hozott létre hadsereg, civil és katonai vállalkozói és Irakban működő olajvállalatai számára, amely büntetlenséget biztosít nekik. "Bármilyen bűntettet is követ el a koalíció, jogi korlátok akadályozzák meg az irakiakat, hogy most és a jövőben az igazságszolgáltatáshoz forduljanak" - mondta a GPF képviselője. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS