2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Változott az Amnesty abortuszpolitikája: a Vatikán megvonja anyagi támogatását

2007. június 14. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

A Vatikán azzal vádolta meg az Amnesty International (AI) nemzetközi emberijog-védő szervezetet, hogy éles fordulat állt be abortuszpolitikájában, és ezért a római katolikus egyház megvonja tőle anyagi támogatását.

Az AI végrehajtó tanácsa nemrég kelt határozatában ugyanis szorgalmazta, hogy azok a nők, akik megerőszakolás nyomán estek teherbe, illetve a terhesség veszélyezteti egészségüket, minden jogi következmény nélkül elvetethessék magzatukat. Az egyház viszont továbbra is tartja magát ahhoz az elvhez, hogy az anya méhében megfogant magzat elpusztítása gyilkossággal ér fel.

Riccardo Noury AI-szóvivő cáfolta, hogy az emberijog-védő szervezet valaha is kapott volna pénzügy támogatást a Vatikántól vagy más, a Szentszéktől függő szervezettől. Mint utalt rá, ez garantálja tevékenységének a függetlenségét, amelyet egyébként a szervezet alapokmánya is előír.

Noury emlékeztetett arra, hogy az AI áprilisban hozott határozata csak abban a mértékben foglalt állást az abortusz büntetlensége mellett, amely arányos a nők egészségének védelmével, illetve a terhükre elkövetett erőszak elleni küzdelemmel. A szervezet nem kezd világméretű kampányba a művi vetélés érdekében, illetve az abortusz általános legalizálásáért, és nem alkot ítéletet arról, hogy a terhesség megszakítása jogos avagy sem. (MTI/AFP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS