2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdik átutalni a befagyasztott észak-koreai pénzeket

2007. június 14. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Megkezdődik csütörtökön annak az észak-koreai számlapénznek több lépcsőben történő átutalása egy makaói bankból, amelyet az Egyesült Államok korábban befagyasztatott - jelentette a Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett makaói kormányzati forrásokra hivatkozva. A többlépcsős átutalás végén Phenjan hozzájuthat a szóban forgó, mintegy 25 millió amerikai dollárnak megfelelő pénzéhez.

Észak-Korea mindeddig arra hivatkozva tagadta meg a jongbjoni atomreaktor bezárásáról februárban kötött hathatalmi megállapodás megvalósítását, hogy nem férhetett hozzá az Egyesült Államok által pénzmosás vádja miatt befagyasztatott összeghez, amelyet a Banco Delta Asiánál (BDA) szerepelt különböző számlákon.

Az üggyel foglalkozó egyik magas rangú amerikai tisztségviselő szerdán Washingtonban utalást tett arra, hogy a pénzzel kapcsolatos huzavona a nemzetközi tárgyalások révén hamarosan véget ér. Az Észak-Koreával tárgyaló öt ország az utóbbi napokban intenzív tárgyalásokat folytatott a megoldás érdekében. A dél-koreai külügyminiszter megerősítette szerdán, hogy az ügy közel áll a megoldáshoz.

Dél-Korea bejelentette csütörtökön, hogy rendkívüli élelmiszersegélyt küld sztálinista berendezkedésű északi szomszédjának, de továbbra is fenntartja az Észak-Koreának küldendő rendszeres rizssegélyek befagyasztását. A rendszeres segélyezést csak abban az esetben hajlandó elindítani Szöul, ha Phenjan teljesíti nemzetközi vállalását, és elkezdi felszámolni atomprogramját. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS