2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pályázatot írt ki a koszovói albán vezetés önálló jelképek elkészítésére

2007. június 13. 14:47, utolsó frissítés: 14:47

A Koszovó végső jogállására vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi döntést be sem várva máris pályázatot hirdettek a Szerbiától elszakadni kívánó tartomány függetlenségpárti albán vezetői Koszovó önálló jelképeinek elkészítésére.

A pristinai albán sajtó Belgrádban is ismertetett szerdai beszámolói szerint a pályázatot a tartomány jogállásáról korábban ENSZ-közvetítéssel tárgyalásokat folytató albán küldöttség tette közzé.

A versenypályázat mintegy megelőlegezi, hogy a nyolc éve ENSZ-igazgatás alatt álló, albán többségű tartomány államjogi státusáról dönteni hivatott Biztonsági Tanács (BT) Koszovó függetlenségéről határoz majd, jóllehet a nemzetközi közösség - s ezen belül a BT vétójoggal bíró állandó tagállamai - még nem jutottak dűlőre a kérdésben.

A pályázat tovább erősítheti a döntést türelmetlenül váró koszovói albánok abbéli eltökéltségét, hogy nem térnek vissza Szerbia fennhatósága alá. Egy május végén készült, szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint mintegy 40 százalékuk kész tüntetni, 3 százalékuk pedig fegyvert is ragadna tiltakozásul az ellen, ha a BT (orosz) vétó miatt nem tudna dönteni a tartomány függetlenségéről.

A versenypályázat kiírási feltételei egyébként tiltják, hogy a pályázók bármely más független állam - köztük Albánia és Szerbia - nemzeti zászlajára emlékeztető lobogót tervezzenek Koszovó számára, feltételül szabták viszont, hogy a pályaművek tükrözzék a tartomány euro-atlanti integrációs törekvéseit.

A koszovói albánok az elmúlt években a vörös alapon kétfejű fekete sast ábrázoló albán nemzeti zászlót használták mintegy sajátjukként.

A pályázat nyertesét tízezer, a második és harmadik helyezettet hét-, illetve ötezer euróval jutalmazzák. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS