2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Polgárháború szélén - felfüggesztik részvételüket a Fatah miniszterei az egységkormányban

2007. június 13. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

A Fatah miniszterei felfüggesztik részvételüket a Hamásszal közös palesztin egységkormányban, amíg véget nem érnek az összecsapások a két mozgalom fegyveresei között - döntötte el keddi rendkívüli ülésén a Fatah központi bizottsága.

Kedden minden korábbinál súlyosabb harcok zajlottak a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és az Iszmáil Haníje vezette iszlamista Hamász fegyveresei között, gyakorlatilag a polgárháború szélére sodorva a Gáza övezetet. Az elmúlt két nap gázai harcaiban 37 palesztin vesztette életét.

A palesztin elnök a "magasabb nemzeti érdekek" nevében a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket, ám szavainak nem lett foganatja. Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság vezetőjének minőségében felkérte a feleket, hogy egyiptomi közvetítők segítségével tárgyaljanak a belviszály elsimításáról.

Ehelyett azonban a Hamász fegyveresei megtámadták és több órás ostrom után elfoglalták a Fatah-hoz hű erők észak-gázai főhadiszállását, a Fatah emberei pedig a Hamász által működtetett Al-Aksza tévé- és rádióállomás ellen indítottak eredményes rohamot.

A Gázai övezetben legkevesebb nyolcan vesztették életüket, ötvenen pedig megsebesültek a keddi nap folyamán. Ezzel legkevesebb 28-ra emelkedett a szombat óta a csatározásokban meghaltak száma. Május közepe, a palesztin belharcok kiújulása óta eddig több mint nyolcvanan vesztették életüket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS