2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szlovákiai többség vevő a kisebbségellenes populizmusra

2007. június 13. 11:18, utolsó frissítés: 11:20

Szlovákiában a szlovák többségi közeg simán elnézi, mi több, tolerálja a kisebbségek sérelmére elhangzó durva sértegetéseket - jelentette ki kedden egy pozsonyi nemzetközi konferencián Martin Bútora, a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) igazgatója, Szlovákia korábbi washingtoni nagykövete.

A közép-kelet európai országokban honos politikai populizmus jelenséget vizsgáló nemzetközi tanácskozás célja, hogy leleplezze és nevesítse a liberális politikai szellemiséget veszélyeztető politikai populizmus eszköztárát, és keresse a térségünk nyitott társadalmaiban használható ellenszerek alkalmazásának módozatait. Bútora a kisebbségek sérelmére nap mint nap elhangzó otrombaságokat


a szlovákiai populizmus egyik alapvető kellékének nevezte.

A szociológus-diplomata szerint a jellegzetesen szlovák típusú kisebbségellenes populizmus megtűrése veszélyezteti a társadalom integrációs folyamatait. Bútora az aggasztó jelenségek sorában másodiként "a valóságtól elrugaszkodott gazdasági számításokat", harmadikként pedig a közös európai kérdéseket érintő viszonyrendszert tartja számon.

Ehhez Szlovákiában úgy viszonyulnak, mintha az országot nem is érintenék, s mintha az Európai Unió se több, se kevesebb nem lenne egy közönséges kútfőnél, amelyet nyakló nélkül lehet egyszerre szidni és közben számon kérő módon azt vizslatni, vajon mikor nyílnak meg új pénzalapok, mikor lehet lehívni újabb támogatásokat.

"Az efféle populizmus aligha izmosíthatja az európai szolidaritást, és nem sietteti a szolidaritás társadalomformáló szerepének meggyökeresedését"- fogalmazott Bútora, aki szerint


a jelenlegi szlovák kormány nem vesz részt

az európai politika alakításában, mert a hárompárti kabinet két pártja semmilyen európai közösségi rendszerben nem tudott gyökeret verni, a harmadik pedig hamisan aspirál a betagolódásra. Szerinte a térség többi, az unióhoz csatlakozott országa sem veszi ki megfelelően a részét az európai folyamatok, így a szövetség és Oroszország viszonyának alakításából sem, noha a közösség eleve ilyen elvárásokat is támasztott velük szemben.

A SITA hírügynökség kérdéseire válaszoló Bútora szerint "eljött az ideje annak, hogy a polgári társadalmat képviselő személyiségek és a populizmus veszélyeinek felismerésére képes média a sarkára álljon, és a szavát hallatva mondja ki, hogy az etnikai, vagy éppen a szexuális kisebbségek ellen berzenkedő populizmus ártalmas és összeegyeztethetetlen azokkal az értékekkel, amelyekre felépíthető egy modern és demokratikus Szlovákia". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS