2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Schengeni vízum-adattárat alapítanak: ujjlenyomatok, fényképek a kérelmezőktől

2007. június 12. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

A schengeni vízummal rendelkezők biometrikus adatait is tartalmazó új adatbázis létrehozásáról állapodtak meg kedden az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei luxembourgi tanácsülésükön.

A döntés értelmében a vízummal beutazók biometrikus adatai - fényképük és ujjlenyomataik - bizonyos adatvédelmi feltételek teljesülése mellett valamennyi Schengen-zónatag illetékes hatóságai számára hozzáférhetők lesznek. Az adatbázis a vízumkérelemhez szükséges más személyes adatokat is tartalmaz, mint név, cím, foglalkozás, de szerepel benne a vízumkérelem benyújtásának helye és ideje, valamint valamennyi olyan döntés is, amelyet az érintett tagállam a vízumkérelemmel kapcsolatban meghozott.

Az Európai Unión belül lényegében belső határellenőrzések nélkül, a külső szakaszokon viszont szigorúbb ellenőrzéssel működő övezetbe tartozik a jövő évtől az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállamok nagy része, köztük Magyarország is.

Több mint száz olyan ország van, amelynek állampolgárai csak vízummal léphetnek be a schengeni övezetbe. Az Európai Bizottság közlése szerint összesen 70 millió ember beutazó- vagy tranzitvízumáról van szó, és ez lesz a legnagyobb adatbázis, amely a benne szereplők mind a tíz ujjlenyomatát tartalmazza. A rendszert magas szintű biztonsági védelemmel látják el, hogy ne károsodhasson, és az illetékeseken kívül más ne férhessen hozzá. A rendszert összekötik a schengeni övezetben fekvő államok valamennyi vízumkiadó konzulátusával és a külső határokon létesített átkelőkkel.

Az új rendszer egyik célja, hogy azok, akiknek a vízumkérelmét egy tagállam már visszautasította, ne folyamodhassanak kérelemmel egy másik tagállamhoz. A rendszer megnehezíti a visszaéléseket, és egyszerűbbé teszi a külső határoknál történő ellenőrzést is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS