2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamász-Fatah háború Gázában: gránátot Abbász házára!

2007. június 12. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felszólította kedden déltájt a rivális Fatah szervezettel szövetséges biztonsági erőket: adják fel minden pozíciójukat a Gázai övezetben, máskülönben a Hamászhoz hű fegyveres osztagok rohammal elfoglalják a biztonsági erők létesítményeit.

Mindössze harminc percet adtak nekik a kivonulásra. Percekkel a határidő lejárta után a Hamász fegyveres szárnyának osztagai megtámadták a biztonsági erők egyik létesítményét Gáza városában.

A Hamászhoz közel álló rádiók szerint a szervezet fegyveresei már a felhívás közzététele előtt elfoglaltak néhány létesítményt "a cionistákkal együttműködő kollaboránsoktól" Gáza központjában és az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban.

A Hamász rádiójában közzétett felhívás tételesen felsorolta a kiürítendő létesítményeket, köztük a katonai hírszerzés, az elnöki gárda, a nemzetbiztonsági szolgálat és a megelőző biztonsági szolgálat székházait és támaszpontjait. A rendőrségre nem vonatkozik a megadásra szólító felhívás - tűnt ki a rádióközleményből. Túlnyomórészt Fatah-szimpatizánsokból toborozták ugyan a rendőrség tagjait, de a Hamász ellenőrzése alatt álló belügyminisztérium hatáskörébe tartozik ez a fegyveres testület. A rendőrség eddig nagyrészt kimaradt a kormányt alkotó két rivális szervezet fegyveres híveinek összecsapásaiból.

Az iszlamista Hamász zárt katonai területté nyilvánította a Gázai övezet északi részét, és saját fegyveres szárnyára, az Ezzedin el-Kasszám Brigádokra bízta a terület ellenőrzését.

A Fatahhoz, illetve Mahmúd Abbász elnökhöz hű palesztin biztonsági alakulatok egyik ezredese elpanaszolta egy nyugati hírügynökség tudósítójának: hiába várnak Abbász elnök, a Fatah vezetője utasítására. "Csakis az elnöktől jöhet utasítás az ellenállásra, de ő hallgat" - mondta.

Abbász a Fatah vezetőivel tárgyalt eközben a ciszjordániai Rámalláhban a szervezet következő lépéseiről. Eddig semmi sem szivárgott ki a tanácskozásról, csupán annyit közölt egy Fatah-szóvivő Gázában: a szervezet központi bizottsága órákon belül eldönti, hogy kilép-e a Fatah a (cseppet sem egységes) "nemzeti egységkormányból", és kivonja-e képviselőit a törvényhozó tanácsból (parlamentből).

A Hamász gázai övezeti támadásaival egyidejűleg a palesztin elnöki gárda megrohamozta és elfoglalta egy Hamász-párti televízió épületét Rámalláhban. Rámalláhot, a palesztin területek fő közigazgatási központját, ahol az elnöki hivatal is működik, eddig jobbára megkímélték a rivális palesztin szervezetek harcai.

Becslések szerint több mint hatszáz ember vesztette életét a palesztin belharcokban, amióta a Hamász megnyerte a múlt év januárjában a parlamenti választásokat. Hétfőn és kedden tizenhét ember halt meg a Hamász és a Fatah csatározásai következtében. Rakétákat, illetve aknagránátokat lőttek ki kedden Iszmáil Haníje palesztin kormányfő házára és Mahmúd Abbász elnök, Fatah-vezető gázai otthonára is. (Egyik házban sem történt személyi sérülés.) Mindkét fél a másikat vádolta puccskísérlettel. (MTI/Reuters/AP/AFP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS