2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szíria: "komolytalan" Izrael békeajánlata

2007. június 12. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

"Komolytalannak" minősítette Izrael békejavaslatát a Szíriában hatalmon lévő hétpárti koalíció. "Az izraeli békejavaslat komolytalan. Nagy ellentmondások vannak benne, s olyan feltételeket akar Szíriára erőltetni, amelyeknek semmi közük a békés rendezés elveihez" - áll a Baasz Párt vezette Nemzeti Haladó Front nyilatkozatában, amelyet hétfőn ismertetett a szíriai SANA hírügynökség.

A Jediót Ahronót izraeli lapban jelent meg a minap olyan értesülés, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő üzenetet juttatott el a damaszkuszi vezetőkhöz, felajánlva az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsík visszaadását, ha Szíria "fokozatosan feladja Iránnal kötött szövetségét, beszünteti a libanoni Hezbollah szervezetnek és a palesztin terrorcsoportoknak nyújtott támogatását".

A Nemzeti Haladó Front nyilatkozatából nem tűnik ki egyértelműen, hogy erre a javaslatra reagál-e, s ha igen, hogyan jutott el Damaszkuszba Olmert üzenete.

Izrael és Szíria béketárgyalásai 2000 januárjában szakadtak meg. Az Izrael által 1967-ben megszállt és 1981-ben annektált Golán-fennsík ügye akadályozott eddig minden előrelépést az izraeli-szíriai viszonyban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS