2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin: a rubel lehetne az amerikai dollár mint tartalékvaluta alternatívája

2007. június 11. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Az orosz elnök szerint új gazdasági világrendet kell létrehozni, amelyben jelentősebb szerep jut a gyorsan gyarapodó feltörekvő országoknak. Vlagyimir Putyin erről a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon beszélt vasárnap.

Az államfő kijelentette, hogy a világ hét legfejlettebb országát (G7) és Oroszországot tömörítő G8-csoport egy idejétmúlt klub; nem tükrözi, hogy a világgazdasági hatalom centruma elmozdult az iparosodott nyugati nagyhatalmaktól az olyan országok felé, mint Oroszország.

"Ötven évvel ezelőtt a világ bruttó hazai termékének 60 százalékát a G7 adta, ma viszont fordítva van, a 60 százalék forrása éppen a világ többi országa" - jelentette ki a fórum több mint kétezer résztvevője - a világ minden tájáról érkezett kormányzati tisztségviselők és gazdasági vezetők - előtt.

Putyin a legjelentősebb globális pénzügyi intézményekről - például a Világbankról és a Nemzetközi Valutaalapról - beszélve azt mondta: "egy teljesen más valóságban" hozták őket létre, mint a mai, és ezért a gyorsan változó világgazdasági környezetben vesztettek jelentőségükből.

Oroszországban soha nem látott gazdasági növekedés zajlik, ennek köszönhetően az ország vissza tudta fizetni külföldi adósságát, és 400 milliárd dollárnyi valutatartalékot halmozott fel, amely a világon a harmadik legnagyobb.

Az orosz elnök kijelentette, hogy a világnak csökkentenie kell az amerikai dollártól mint tartalékvalutától való függőségét, és a tartalékok egyik alternatív eszközeként be kell vezetni az orosz rubelt. Oroszország tavaly szüntette meg a tőkemozgás feletti állami ellenőrzést.

"Több globális pénzügyi központra és több tartalékvalutára van szükség" - szögezte le. Kijelentette, hogy országa nyitott a befektetésekre. Ebből a szempontból kiemelte az infrastruktúrát és az erőműszektort, utóbbiban éppen most teremtik meg a piacgazdasági környezetet. Viszont felszólította a fejlett nyugati országokat, hogy saját területükön ne akadályozzák az orosz befektetéseket.

"Szemtanúi vagyunk annak, hogy a fejlett országok a befektetések hangoztatott szabadságával teljesen ellentétes megközelítést alkalmaznak. Kiderül, hogy a külföldi befektetést nem mindig látják szívesen, és a külföldi részvétel gyakorlatilag az olyan ágazatokra van korlátozva, mint az infrastruktúra, a távközlés vagy az energetika" - mondta Putyin. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS