2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interneten tette közzé Lech Walesa a róla szóló titkosszolgálati feljegyzéseket

2007. június 11. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Lech Walesa, a legendás antikommunista lengyel szakszervezet, a Szolidaritás alapítója interneten közzétett mintegy 500 oldalnyi, róla szóló titkosszolgálati feljegyzést, hogy ily módon is cáfolja a makacs vádakat, miszerint együttműködött a kommunista rendszer gyűlölt titkosrendőrségével.

Noha bíróság is tisztázta Walesát a besúgás vádja alól, a Szolidaritás két másik egykori vezető aktivistája, Anna Walentynowicz és Andrzej Gwiazda, valamint ez utóbbi felesége, Joanna Duda-Gwiazda, továbbra is fenntartja a legendás munkásvezér elleni vádjait.

A titkosszolgálati aktákból az derül ki, hogy magát Gwiazdát és Walentynowiczot manipulálta a titkosrendőrség a tudtuk nélkül, s hogy a titkosszolgálatok a Szolidaritás vezetői közti ellentétek szításának stratégiáját követték - mondta Walesa vasárnap, amikor bejelentette az önmaga személyéről szóló feljegyzések nyilvánosságra hozását.

Walesa arra számít, hogy vádaskodó egykori harcostársai ezután bocsánatot kérnek tőle.

1980 augusztusában Anna Walentynowicz elbocsátása robbantotta ki a gdanski Lenin Hajógyárban a Szolidaritás megalakulásához vezető sztrájkot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS