2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Sajtó" feliratú járművel hatoltak be izraeli területre palesztin fegyveresek?

2007. június 11. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

Élesen elítélte vasárnap a palesztin újságíró-szövetség és a közel-keleti konfliktusról tudósító külföldi hírszolgálatok tel-avivi székhelyű szervezete, hogy palesztin fegyveresek előző nap állítólag "sajtó" feliratú gépkocsin hatoltak be izraeli területre.

A szombati támadás során négy fegyveres - izraeli állítás szerint - egy "sajtó" és "TV" felirattal ellátott fehér terepjárón hajtott a Gázai övezet és Izrael határára, áttörték a határkerítést, és támadást intéztek egy őrtorony ellen. Akciójuk saját bevallásuk és az izraeli hadsereg szerint is kudarcba fulladt kísérlet volt arra, hogy foglyot ejtsenek a határőrök közül, akik egy fegyverest lelőttek, míg a többi támadó elmenekült.

A támadók - az Iszlám Dzsihád radikális szervezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveresei - hátrahagyták a páncélozott járművet, amelyen az AP amerikai hírügynökség fotói szerint arabul és angolul is vörös felirat hirdette, hogy utasai a sajtónak, illetve TV-nek dolgoznak. Ráadásul a terepjáró típusa is megegyezett a térségbeli tudósítók által gyakran használt gépkocsiéval. Hasonló álcázásra a konfliktus utóbbi hét évében bizonyosan nem volt példa.

A palesztin újságíró-szövetség vasárnapi közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen akciókkal "veszélybe sodorják az újságírók életét... korlátozzák képességüket szakmai és nemzeti kötelességük ellátására, és ártanak az újságírói munka szabadságának, amelyet a nemzetközi jog véd".

Az Iszlám Dzsihád visszautasította az izraeli hadseregtől származó vádakat. "Az al-Kudsz Brigádok (az Iszlám Dzsihád katonai szárnya) a cionista felderítő szolgálatok páncélozott terepjárójához hasonló járművet használt" - mondta Abu Ahmed szóvivő. Egyúttal megvádolta az izraeli hadsereget, hogy katonái festették a gépkocsira a "sajtó" feliratot, majd közreadták az arról készült fényképeket. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS