2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kemény hétvége: sárlavinák, áradások, vihar és hőhullám Svájctól Indiáig

2007. június 11. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A hétfőn már ötödik napja tartó áradások és sárlavinák összesen csaknem 5 millió embert sújtanak Kínában. Hatvanhatra nőtt hétfőre a déli árvizek és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma, és csaknem 600 ezerre azoké, akik hajlék nélkül maradtak a természeti csapás miatt - jelentette az Új Kína állami hírügynökség.



A katasztrófa az ország délkeleti részén elterülő Kuangtung (Guangdong) tartományban okozta a legnagyobb emberveszteséget: 18-an meghaltak, 4 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván. A tartományban több mint 72 ezer lakost kellett kitelepíteni lakhelyéről. Noha Kuangtung az exportorientált kínai könnyűipar központja, és a hírügynökség beszámolt anyagi károkról is, a jelentés nem szólt olyan kárról, amely az ipari vagy a szállítási infrastruktúrát érte volna.

A többi haláleset öt másik dél-kínai, illetve északnyugati tartományban (Hunan (Hunan), Kuanghszi (Guangxi), Kujcsou (Guizhou), Csianghszi (Jiangxi), Fucsien (Fujian)) történt, és ezekről a területekről is beszámolt az Új Kína anyagi károkról.

Heves esők előidézte sárlavinák legkevesebb 22 ember halálát okozták hétfőn Csittagong bangladesi tengerparti városban. A hegyről lezúduló sár főleg a város szegények lakta részét sújtotta, több tucatnyi bambusz- és szalmakunyhót temetett maga alá. A mentést végző katonai egység eddig 11 holttestet szabadított ki a vizes földtömeg alól. Egy másik dombra épített szegénynegyedben hat halálos áldozatot követelt a katasztrófa.

A Csittagong városbeli egyetem területén életét vesztette egy család öt tagja, mert a heves esők miatt bedőlt téglaházuk egyik fala, és maga alá temette őket - közölték tűzoltók.

Indiában szombatra 53-ra emelkedett a hőhullám halálos áldozatainak száma. Hivatalos adatok szerint szombaton 18-an haltak meg, közöttük 15-en Uttar Prades államban. Újdelhiben szombat délben 44,9 Celsius-fokot mértek, ami 0,8 fokkal volt magasabb a június 2-án mért előző melegrekordnál. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban nem sem enyhül a hőség, vasárnap a napi csúcshőmérséklet várhatóan megközelíti a 46 Celsius-fokot.

Ausztrália keleti partvidékén nyolc emberéletet követelt az elmúlt 30 év legnagyobb vihara, másik hét ember eltűnt. Új-Dél-Wales állam rendőrségének tájékoztatása szerint a szakadatlan esőzés miatt víz alá került Somersby, Hornsby, Gosford, Newcastle, Wondabine, Brunkerville és Hunter több negyede. Több ezer házban három napja nincs villany, utak és hidak rongálódtak meg. Egyes városokban az esőzés földcsuszamlást okozott. A térségben rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Három ember halálát okozták Svájcban az áradások, miután nagy mennyiségű csapadék zúdult az ország középső részére - közölte szombaton a rendőrség, míg a sajtó egy negyedik, a viharban eltűnt áldozatról is hírt adott. Egy férfit és egy nőt Huttwill faluban elsodort egy, a pénteki zivatar nyomán hirtelen hatalmas áradattá duzzadt kis folyó - közölte a berni kanton rendőrsége.

Egy idős nő szintén életét vesztette a szomszédos Eriswil faluban, amikor a házát elárasztotta a víz. Az ATS svájci hírügynökség egy negyedik személy eltűnéséről is beszámolt. A vízözön átmenetileg járhatatlanná tett egyes utakat, két híd pedig súlyosan megrongálódott a térségben, ahol több házat is elöntött az áradat. Az vihar több helyütt sarat hordott a barlangokba és alagutakba, de a sárfolyam nem követelt áldozatokat.

Legkevesebb huszonheten sérültek meg vihar következtében szombaton Németország nyugati és délnyugati részén - közölte a rendőrség. Az észak-rajna-vesztfáliai Wendenben tizennégyen sérültek meg egy sörsátorban, ahová az eső elől menekültek be. Négy embert kellett kórházba szállítani, miután Rajna-Pfalz szövetségi államban egy kempinget villámcsapás ért, kilenc másik ember ugyanitt könnyebb sérüléseket szenvedett.

Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben, Hessenben és Rajna-Pfalzban számos közlekedési dugó alakult ki a vízzel elárasztott utcákon. Több városban a kidőlt fák és az orkánszerű szél miatt akadozott a vasúti és a légi közlekedés, és kimaradások voltak az áramszolgáltatásban is. A baden-württembergi Stuttgartban és Esslingenben villámcsapás következtében több lakóház is kigyulladt. A Majna-Frankfurt melletti Merfeldenben galambtojás nagyságú jégdarabok hullottak. (mti, bbc, reuters, cma.gov.cn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS