2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A NATO-főtitkár szkeptikus: az azerbajdzsáni radar túl közel van a "lator államokhoz"

2007. június 08. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

A NATO-főtikára szkeptikusan reagált az orosz elnök meglepetésszerű ajánlatára, hogy az amerikaiak saját rendszerük csehországi és lengyelországi telepítése helyett inkább az oroszokkal együttműködve, egy azerbajdzsáni orosz radar közös használatával hozzanak létre rakétaelhárító rendszert egy esetleges iráni támadás visszaverésére.

Jaap de Hoop Scheffer egy pénteki brüsszeli tanácskozáson elmondta: szerinte az azerbajdzsáni radar elhelyezkedése más, mint amit az amerikaiak terveztek az úgynevezett "lator államok" (Irán és Észak-Korea) jelentette rakétafenyegetés kivédésére. (Washington Lengyelországba telepítené az ellenrakétákat és Csehországba az ezek használatához szükséges, nagyon fejlett radart.)

"Egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy az azerbajdzsáni radar képes-e betölteni ezt a szerepet és megfelelni a feladatnak. Azt hiszem, egy kicsit túl közel van azokhoz a lator államokhoz, amelyekre gondolunk" - mondta, egyértelműen Iránra célozva, amely határos Azerbajdzsánnal.

Azerbajdzsán kész megfontolni azt a javaslatot, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közösen használja a területén levő rádiólokációs rendszert.

"Azerbajdzsánnak jelenleg az az álláspontja, amelyet támogat az Egyesült Államok és Oroszország is, hogy konzultációkat kell kezdeni két- vagy háromoldalú keretek között. Azerbajdzsán kész e konzultációkra" - mondta pénteken újságíróknak Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter.

Azerbajdzsánban él Irán után a világ második legnagyobb létszámú síita muszlim népessége, de ez az ország szekularizált, és vezetése attól tart, hogy iráni teokráciát felbőszítené, ha egyedül az amerikaiak működtetnék a radarrendszert. Mammadyarov szerint Putyin javaslata "nagyobb stabilitást teremthet a térségben". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS