2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mintegy ezer diák támadt a társukat megverő rendőrökre Kínában

2007. június 08. 13:09, utolsó frissítés: 13:09

A rendőrökre támadt mintegy ezer feldühödött diák szerda éjszaka Kína középső részén, Honan tartomány székhelyén, miután rendőrök megvertek egy diáklányt - számoltak be róla emberi jogi szervezetek és egy rendőrségi forrás csütörtökön.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy az utcán járőröző rendfenntartók megvertek egy főiskolás hallgatót, aki engedély nélkül árusított egy utcai standon - mondta el egy szemtanú.

A közelben álló diákok ezt látva rátámadtak a rendőrökre. Később még közel ezren csatlakoztak hozzájuk - összesen három főiskoláról - ezért a rendőrség erősítést vezényelt a helyszínre. A négy órán át tartó zavargásban a diákok autókat borítottak fel és gyújtottak lángra, és kövekkel dobálták a rendőröket.

Egy emberi jogi jogvédő szervezet elmondása szerint öt diákot őrizetbe vettek. A Dahe című helyi lap csütörtökön kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: a diáklányra rátámadó rendőrök közül kettőt kirúgtak, kettőt őrizetbe vettek, négyet pedig figyelmeztetésben részesítettek.

A zavargásokról egy rendőr is beszámolt, városi rendvédelmi és pártilletékesek viszont csak annyit közöltek: "nincs pontos értesülésük", illetve azt: "nincs tudomásuk" az esetről.

A csengcsoui gazdasági főiskola diákjai körében tavaly kitört már egy zavargás, amiatt, hogy tanulmányaik végén az ígértnél kevésbé értékes diplomát kapnak kézhez.

Kínában mindenfajta tömeges rendbontásra érzékenyen reagálnak a hatóságok. Majdnem pontosan 18 évvel ezelőtt, 1989. június 4-én verték szét a hatóságok Pekingben a demokráciát követelő Tienanmen téri tüntetést. A hivatalos minősítés szerint az 1989-es "pekingi tavasz" eseményei "ellenforradalmi zavargások" voltak. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS