2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógyszerrezisztens baktériumok évente 3 millió európait fertőznek meg

2007. június 08. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Évente mintegy hárommillió pácienst fertőznek meg az európai kórházakban gyógyszereknek ellenálló baktériumok, s a betegek közül mintegy ötvenezren belehalnak a fertőzésbe - állítja egy csütörtökön közzétett európai uniós jelentés.

Mint arra a stockholmi központú Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (ECDC) éves jelentésében felhívta a figyelmet, az európai közegészségügyben egyre növekvő veszélyt jelent az ellenállóképes mikroorganizmusok terjedése.

Markosz Kiprianu, az Európai Bizottság egészségvédelmi biztosa elfogadhatatlannak mondta, hogy - mint fogalmazott - "az európai kórházakban kezelt minden tizedik beteg elkap valamilyen fertőzést".

E probléma leküzdése mellett jövőre a madárinfluenza-vírus okozta esetleges emberi megbetegedésekre való felkészülés élvez elsőbbséget - mondta a ciprusi EU-biztos.

Továbbra is veszélyt jelent Európában az ECDC jelentése szerint a tuberkulózis és az AIDS. 2005-ben 60 ezer tbc-s esetet és 27 ezer új HIV-fertőzést regisztráltak a kontinensen. Az EU tagállamaiban jelenleg megközelítőleg 700 ezerre tehető az AIDS-betegek száma. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS