2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támogatta az EP az ujjlenyomat- és genetikai adatfelvétel uniós kiterjesztését

2007. június 08. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

Támogatta csütörtöki szavazásán az Európai Parlament plénuma, hogy az Európai Unió összes tagállamára kiterjesszék a prümi szerződést, amely egyebek között a genetikai adatokról és ujjlenyomatokról szóló információk cseréjét könnyíti meg a tagországok között a határokon átnyúló bűnözés és a nemzetközi terrorizmus elleni harc érdekében, valamint az illegális migrációval összefüggésben.

A szerződést két évvel ezelőtt eredetileg hét EU-tagállam - Belgium, Németország, Spanyolország, Luxemburg, Franciaország, Hollandia és Ausztria - írta alá, de az uniós döntéshozók most mind a 27 tagállamra ki szándékozzák terjeszteni.

A képviselők a brüsszeli szavazáson elsősorban annak érdekében módosították a szöveget, hogy adatszolgáltatásra ne automatikusan, hanem csak akkor kerüljön sor, ha az szükséges és arányos mértékű. Az adatszolgáltatás feltételéül szabták például, hogy csak akkor lehessen vele élni, ha "nagy a valószínűsége annak, hogy bűncselekményeket fognak elkövetni" - derül ki az EP sajtószolgálatának összefoglalójából.

Sürgették azt is, hogy bármely adatot legfeljebb három évig lehessen a rendszerben tárolni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS