2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Fatah Izrael jóváhagyását kéri, hogy fegyvereket szerezzen be a Hamász ellen

2007. június 08. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

A Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű biztonsági erők Izrael jóváhagyását kérik ahhoz, hogy páncéltörő rakétákat, gránátokat és egyéb fegyvereket szerezhessenek be a Hamász elleni harc céljára. Izraeli és palesztin illetékesek is megerősítették a hírt.

Az egymással versengő két palesztin szervezet, az Izraellel szemben békülékenyebb Fatah és a keményebb álláspontot valló Hamász között csütörtökön megtört a két hete tartó tűzszünet. A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban agyonlőttek egy Fatah-aktivistát. A Gáza városára is átterjedt egész napos lövöldözésben további 19 személy sebesült meg.

Este egy hamászost bekötött szemmel, összekötözött kézzel, láblövéssel dobtak ki az utcára Gázában, egy Fatah-harcost pedig gránát sebesített meg.

A palesztin biztonsági erők zöme fölött Abbász elnök Fatah mozgalma gyakorolja az ellenőrzést, de a koalíciós palesztin kormány meghatározó tényezője a Hamász. Tavaly a Hamász megszervezte saját fegyveres osztagait, és azóta egyre több összetűzés volt a Fatah és a Hamász között. Tavaly május óta mintegy kétszázan vesztették életüket a palesztin belharcokban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS