2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A török vezérkar kemény válaszcsapással fenyegeti a kurd fegyvereseket

2007. június 08. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

A török vezérkar harcias nyilatkozatot tett pénteken, újabb tápot adva azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint a török hadsereg be akar törni Irak északi részébe, hogy felszámolja a törökországi kurd fegyveresek ott létesített támaszpontjait.

"A török fegyveres erők rendíthetetlen elszántsággal küzdenek a terrorizmus ellen, és senki se kételkedjék benne, hogy a török haderő válaszolni fog a terroristák támadásaira" - áll a vezérkar honlapján közzétett nyilatkozatban.

Szakadár kurd fegyveresek támadások sorozatát intézték az utóbbi időben törökországi civil és katonai célpontok ellen. A hatóságok a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) vádolják a merényletek megszervezésével és végrehajtásával.

A török hadsereg többször panaszolta mostanában, hogy az Európai Unió sürgető felszólításai nyomán végrehajtott törökországi reformok akadályozzák a terrorizmus elleni küzdelemben.

A vezérkar nyilatkozata ostorozta azokat a törökországi politikai erőket, amelyek több politikai jogot követelnek a törökországi etnikai kisebbségek számára. A dokumentum szerint e követelések "aláássák a nemzet biztonságát és egységét".

A török hadsereg három ideiglenes biztonsági övezetet létesített az Irakkal szomszédos határvidéken, az intézkedés a kurd gerillák elleni kiterjedt akció keretébe illeszkedik - jelentették be Ankarában. A zónák délkelet-törökországi területekre, a gyéren lakott hegyvidéki Siirt, Sirnak és Hakkari tartományok egy részére terjednek ki. Június 9-től szeptember 9-ig tartják fenn az övezeteket - állt a török vezérkari főnök internetes honlapján közzétett közleményekben.

A terület határán ellenőrző pontokat hoztak létre. Az akció idejére megtiltották a zónák feletti átrepülést, és polgári személyeknek tilos belépniük oda - részletezték katonai források.

Katonai illetékesek csütörtökön az NTV török hírtelevíziónak nyilatkozva cáfolták, hogy a biztonsági övezetek létrehozása egy észak-iraki katonai beavatkozást előkészülete lenne.

A PKK fegyveresei rendszeresen hajtanak végre merényleteket Törökországban Irakból kiindulva. A török sajtó egy ideje valószínűnek tartja, hogy a hadsereg Észak-Irakba behatolva csap le a PKK-ra. Szerdán névtelenül nyilatkozó katonai források azt közölték, hogy a hadsereg több ezer katonája korlátozott hadműveletet indított a kurd gerillák ellen Észak-Irakban, a török vezetés és a PKK vezetése azonban még aznap egyöntetűen cáfolta a hírt.
(MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS