2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivándorolnak a képzett európaiak?

2007. június 07. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Nem működik az európai jóléti modell, még a németek is nagy tömegben hagyják el kontinenst - írta a The Washington Times szerdán.

Tavaly 155 ezer német hagyta el hazáját, és 2004 óta a kivándorlók száma meghaladja a bevándorlókét. A betelepülők főleg szegények, képzetlenek, míg a kivándorlók jól képzettek. A helyzet hasonló több nyugat-európai államban. Hollandiában 2003 óta többen vándorolnak ki, mint be, tavaly 130 ezren hagyták el az országot. A kitelepülők száma gyors ütemben növekszik Belgiumban, Svédországban és Nagy-Britanniában is.

A Times szerint az európai jóléti állam egy olyan újraelosztási rendszer, amelyben a képzett, magas végzettségű európaiaktól elveszik a pénzt és a harmadik világból érkező képzetlen bevándorlóknak adják.

A Times idézi Gunnar Heinsohnt, a Brémai Egyetem szociológus professzorát, aki szerint az igazán képzett fiatal európai munkaerőnek nincs maradása Európában, azok maradnak, akiket a jóléti rendszer eltart. A képzett munkaerő mind nagyobb hányada választja a kiutazást a legnagyobb fehér lakosságú, Európán kívüli országokba, Amerikába, Kanadába, Ausztráliába vagy Új-Zélandra.

Egy az Egyesült Államokban letelepedett német házaspár elmondta, hogy a tengerentúlon nem kell félniük a munkanélküliségtől és az életszínvonal csökkenésétől. Többen a magas adókra panaszkodnak. A németek közül némelyek pedig azért választják a kiutazást, mert már nem érzik magukat otthon abban az országban, amelynek szerintük drámai módon változik a kulturális arculata.

Franciaországban minden öt újszülöttből kettő arab vagy afrikai bevándorlók gyereke, Németországban a születő gyerekek 35 százaléka nem német származású. Míg Tunéziában egy nő átlagosan 1,7 gyereket szül, addig Franciaországban hatot, mert a kormány támogatást nyújt; a segélyek a bevándorlók számára vonzók, a francia, német vagy dán nőknek azonban túl kevés.

A The Washington Times szerint az európai jóléti rendszer "rendellenes népességcserét" okoz. Ha az európaiak meg kívánják menteni kultúrájukat, meg kell szüntetniük a jelenlegi jóléti államot - írta a jobboldali lap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS