2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU-nak hangsúlyosabban kellene foglalkoznia a baszk kérdéssel a baszk párt szerint

2007. június 07. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Az Európai Uniónak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a baszk konfliktus megoldására - jelentette ki a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorista szervezet politikai szárnyának tartott függetlenségpárti párt egyik vezetője szerdán.

"Felhívjuk az Európai Unió intézményeit, hogy kettőzzék meg a békefolyamat előmozdítása érdekében tett erőfeszítéseiket" - mondta Gorka Elejabarrieta Brüsszelben újságíróknak.

A politikus úgy vélekedett: "az EU eddig kizárólag a spanyol állam érdekeit támogatta, és nem a baszk államét". A baszk konfliktus megoldásának kiemelt helyet kellene kapnia az EU napirendjén - tette hozzá.

A független baszk állam létrehozására törekvő ETA kedden bejelentette, hogy aznap éjféltől véget vet a tűzszünetnek, amit maga hirdetett meg 2006 márciusában. A tűzszünetet tavaly decemberben már megsértette egy repülőtéri robbantással.

Az ETA bejelentésére reagálva az Európai Parlament a spanyol hatóságok terrorizmus-ellenes harcának támogatására hívta fel a tagállamokat. "Jobban, mint eddig bármikor arra kérek minden tagállamot, hogy részesítse határozott támogatásban a spanyol hatóságokat a terrorizmus elleni harcban, ami a jogállamiság keretein belül, a törvény erejével és a demokratikus intézményekre tekintettel folyik" - fogalmazott Hans-Gert Pöttering, a testület elnöke. Hozzátette azt is: a parlament elítél mindenfajta erőszakot, "bármilyen fontos legyen is a cél". Szolidaritásáról biztosította "az egész spanyol népet és demokratikus intézményeit".

Az ETA politikai szárnyaként számon tartott Batasuna egy másik vezetője, Karmelo Landa azt mondta szerdán: "nem hisszük, hogy az, amit terrorista-ellenes programnak hívunk, megoldást hozhat. Feltétlenül szükséges, hogy a párbeszéd, a politikai és a demokratikus megoldás útjára lépjünk".

A spanyol kormány szerdán fegyelmezettségre intette a lakosságot, a rendőrség megerősítette a biztonsági intézkedéseket. Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter kijelentette: a kormány felkészült az ETA újabb támadásaira. Elismerte azt is, hogy "a szeparatisták minden pillanatban csapást mérhetnek".

José Rodríguez Zapatero miniszterelnök - a sajtóban megjelent találgatásokra válaszul - kizárta, hogy előrehozott választásokat rendezzenek a béketárgyalások kudarca miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS