2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Costa Rica megszakította a kapcsolatot Tajvannal: kell a kínai befektetés

2007. június 07. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Közel hatvan év után Costa Rica megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesített Kínával. Oscar Arias, a közép-amerikai ország elnöke és Kína egyidejűleg jelentette be ezt a hírt.

Az Új Kína hírügynökség csütörtökön rövid közleményben tudatta, hogy a két ország külügyminisztere június 1-jén Pekingben írta alá a diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodást.

Arias azzal indokolta a döntést, hogy Costa Ricának a jelen valóságához kell igazítania diplomáciai kapcsolatait, és meg kell erősítenie kapcsolatait az ázsiai nagyhatalommal. "Kína a világ legsikeresebb feltörekvő gazdasága, és hamarosan a világ második legerősebb gazdasága lesz az Egyesült Államok után" - mondta, hozzátéve, hogy Costa Ricának erősítenie kell kereskedelmi kapcsolatait, és befektetésekre van szüksége.

Május 14-én egy nemzetközi egészségügyi tanácskozáson Costa Rica már nem szavazta meg, hogy nyissanak vitát Tajvan tagságáról az Egészségügyi Világszervezetben. Ennek nyomán Huang Cse-fang (Huang chih-fang) tajvani külügyminiszter Belizében megbeszélést folytatott Costa Rica és négy másik latin-amerikai ország képviselőivel, hogy megpróbálja alátámasztani Tajvan diplomáciai helyzetét a térségben.

Kína nem hajlandó diplomáciai kapcsolatokat fenntartani olyan országokkal, amelyek elismerik a Tajvant. Costa Rica "távozásával" Tajvant már csak 24 - többségében kicsi és szegény - ország ismeri el, míg Kínát több mint 170. Tajvan most attól tart, hogy más latin-amerikai ország, így Nicaragua és Panama is követheti Costa Rica példáját. (MTI/AP/Reuters/EFE)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS