2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Solana szerint szó lehet nemzetközi békefenntartó erőről a Gázai övezetben

2007. június 07. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

Javier Solana szerint hét éve nem adódott ilyen kedvező alkalom az izraeli-palesztin békefolyamat újjáélesztésére, és nagyon hosszú évek óta először nem kizárt nemzetközi békefenntartó erő kivezénylése a Gázai övezetbe.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlamentben szerdán kijelentette, eljött az idő arra, hogy válságkezelésről áttérjenek a válság megoldására. A politikus, aki május végén tett látogatást Izraelben és a palesztin területeken, elismerte, hogy a térségben nagyon nehéz a helyzet. Úgy látja azonban, hogy három tényező egybeesésének köszönhetően kedvező alkalom van kibontakozóban.

Emlékeztetett arra, hogy a közel-keleti ügyekben közvetítő kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU) - most először találkozóra hívta meg az izraeli és a palesztin vezetőket. A kvartett azt reméli a június végén Sarm-es-Sejkben tartandó találkozótól, hogy sikerül rábírni a feleket a párbeszéd felújítására. Ehhez járul az Arab Liga kezdeményezése, amely Izrael teljes elismerését kínálta fel cserébe az 1967-es háborúban elfoglalt területekért. Emellett politikailag, pszichológiailag és fizikailag is mindenki belefáradt a 40 éve tartó konfliktusba.

Solana szerint azóta nem volt ilyen kedvező pillanat a tárgyalások felújítására, hogy 2000 nyarán Bill Clinton akkori amerikai elnök védnöksége alatt Camp Davidben megpróbált megállapodásra jutni Ehud Barak izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat palesztin elnök. Az uniós politikus ugyanakkor elismerte, hogy a palesztinok egymás közötti harca, valamint az Izrael és a palesztinok közötti erőszak beárnyékolja a kilátásokat.

Elmondta azt is, hogy az izraeli parlament két csoportja is úgy vélte, talán eljött az ideje egy nemzetközi békefenntartó erő kivezénylésének, kezdetben legalább a Gázai övezet déli, Egyiptommal határos részére. Közlése szerint az izraeliek, a palesztinok és Egyiptom is fontolgatja ennek lehetőségét. Rámutatott azonban arra, hogy Egyiptom számára valószínűleg nehéz lesz elfogadni a nemzetközi erőt, mert az olyan benyomást tehet, mintha Egyiptom képtelen lenne ellenőrzés alatt tartani a határt. (MTI)/Reuters/EFE)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS