2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

77 milliárd eurónyi külföldi működőtőke Kelet-Európának

2007. június 06. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Közép-és Kelet-Európa országaiba tavaly 77 milliárd eurónyi külföldi működőtőke áramlott, ami a 2005 évi rekordévhez képest közel 30 százalékos növekedést jelent. A működőtőke-befektetések eltolódtak Kelet-és Dél- Európa irányába – állapítja meg az adatok alapján a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonító Intézet (WIIW) kedden közzétett jelentésében.

A 2004-ben az unióba belépett nyolc új tagország 36 százalékkal részesedett az összes működőtőke befektetésből (FDI), szemben a megelőző évi 50 százalékos aránnyal. Dél-Európa részaránya 27, a volt szovjet köztársaságoké (FAK) országoké 36 százalék volt. A működőtőke-befektetések keleti és déli irányban történő eltolódása új befektetési lehetőségekre utal, nem pedig arra, hogy megszűnne az érdekeltség a nyolc közép-európai uniós tagország iránt. Az Oroszországba, illetve a dél-európai országokba irányuló FDI tavaly megduplázódott.

A WIIW szerint a közép-európai országokba érkező FDI csak kis mértékben csökkent 2006-ban az előző évihez viszonyítva, előre jelezhetően csökkentek a befektetések Csehországban, Magyarországon és Észtországban, mivel azok rekordot döntöttek a megelőző évi privatizációkor. Lengyelországban, Lettországban és Litvániában viszont történelmi csúcsot értek el az FDI-befektetések 2006-ban. Különösen erős volt a felfutás Szlovákiában és az új uniós tagországokban, Romániában és Bulgáriában is.

A WIIW várakozása szerint az idén a tavalyival lényegében azonos összegű FDI befektetési érték várható Közép-Európában. Dél-Európa valószínűleg nem ismétli meg a tavalyi kimagasló eredményt, Lengyelország viszont a lényegében lezárt privatizáció ellenére a zöldmezős fejlesztések terepe marad. (mti/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS