2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iráni felségvizeken horgásztak a Nokia-alkalmazottak: őrizetbe vették őket

2007. június 06. 15:36, utolsó frissítés: 15:36

Az iráni hatóságok őrizetbe vettek három finn állampolgárt, mert az illetők állítólag megsértették az ország területi vizeit - közölte szerdán a finn külügyminisztérium. A tárca tanácsosa szerint a három finn állampolgárt várhatóan a következő két napban elengedik.

Mindhárman a Nokia-Siemens Networks mobiltelefon-gyártó cég alkalmazottjai, s az Egyesült Arab Emírségekben, a cég dubaji kirendeltségén dolgoznak. Mint a cég szóvivője elmondta szerdán újságíróknak, a három finn dolgozó, rendes évi fizetett szabadságát töltve, horgászatra indult egy kis hajón a Perzsa-öböl vizein. Az Abu Músza sziget közelében tartózkodtak a múlt szombaton, amikor az iráni parti őrség feltartóztatta, majd őrizetbe vette őket. A Hormuzi-szoros bejárata közelében fekvő sziget két másik kis szigettel együtt vita tárgya Irán és az Egyesült Arab Emírségek között. (Ténylegesen Irán ellenőrzi, de az Egyesült Arab Emírségek is magának követeli őket.)

Pasi Tuominen, a finn külügyminisztérium tanácsosa elmondta, hogy kapcsolatba léptek az iráni hatóságokkal, akik tájékoztatták őket, hogy "minden ok megvan azt feltétezni, hogy a három finn állampolgárt, akik tévedésből léptek iráni területi vizekre, 48 órán belül elengedik".

A finn diplomata szerint az iráni hatóságok elismerték, hogy a finnek tévedésből léptek iráni területi vizekre. Pasi Tuominen ezt azután jelentette be, hogy Reza Nazarahari, Irán helsinki nagykövete találkozott Pertti Torstila finn külügyi államtitkárral.

Tavaly egy német és egy francia állampolgár került hasonló helyzetbe. Ők is az Abu Músza közelében horgásztak, őket is őrizetbe vették "az iráni felségvizek megsértéséért". Több mint egy év múltán szabadultak csak. Két svéd állampolgár ellen kémkedés vádját emelték 2006-ban, mert állítólag titkos iráni katonai létesítményeket fényképeztek az öböl egyik, iráni fennhatóság alatt álló szigetén. Egy év múlva "kegyelmet" kaptak, és távozhattak Iránból. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS