2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A NATO és az USA nemzetközi haderőt telepítene Moldovába

2007. június 06. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

Az Egyesült Államok és a NATO az európai hagyományos fegyverzetről szóló szerződés (CFE) megmentése érdekében javasolni fogja Moszkvának, hogy Moldovába, a Dnyeszter menti területekre telepítsenek egy nemzetközi békefenntartó erőt, amelynek az oroszok is részesei lennének - közölte kedden Brüsszelben az amerikai külügyminisztérium leszerelési ügyekben illetékes államtitkár-helyettese, Paula DeSutter.

Az 1990-ben kötött CFE-szerződés - amely a hidegháború végét jelezte - a két katonai blokk hagyományos fegyveres erőinek és fegyverzetének csökkentéséről szólt, egyben különböző bizalomerősítő intézkedéseket is előír. Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén jelentette be a szerződés teljesítésének felfüggesztését, ezt a lépést részben az amerikaiak európai rakétatelepítési tervével, részben pedig azzal magyarázva, hogy a NATO-tagok szerinte mondvacsinált ürügyekkel elutasítják a CFE ratifikálását.

Ez annyiban igaz, hogy miután - a Szovjetunió felbomlása miatt - 1999-ben az eredeti CFE-szerződést átdolgozták, az új szöveget csak Moszkva ratifikálta. A NATO-tagállamok ehhez azt követelik, hogy az oroszok előbb teljesen vonják ki csapataikat két egykori szovjet tagköztársaságból, az időközben függetlenné vált Grúziából és Moldovából.

Paula DeSutter szerint - aki EU- és NATO-tisztségviselőkkel tárgyalt a belga fővárosban - a nyugati javaslatot egy valóban nemzetközi erő létrehozásáról esetleg már a CFE-szerződésről szóló, orosz követelésre rendezendő jövő heti bécsi tanácskozáson előterjeszthetik. Az amerikai tisztségviselő figyelmeztetett: ahhoz, hogy a NATO-tagok belemenjenek a CFE-szerződés ratifikálásába, Oroszországnak is lépéseket kell tennie, azaz ki kell vonnia haderejét Moldova többségében oroszok és ukránok lakta Dnyeszter menti tartományából.

Ez a terület 1992-ben - nem sokkal azután, hogy Moldova önálló országgá vált - egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Az ezt követő összecsapásokban több mint ezer ember veszítette életét. A régió önállóságát egyetlen ország sem ismeri el, de Oroszország továbbra is 1500 fős haderőt állomásoztat ott, amivel a moldovai kormányzat szerint az elszakadást pártolókat támogatja. "Még ha békefenntartónak nevezik is őket, nem állomásoztathatnak csapatokat valaki másnak a területén ez utóbbi beleegyezése nélkül" - mutatott rá a washingtoni politikus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS