2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lelőttek egy afgán újságírónőt

2007. június 06. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

Lelőttek egy újságírónőt az afgán fővárostól északra, alig néhány nappal egy magántelevízió bemondónőjének kabuli meggyilkolása után - közölték szerdán hivatalos források.

A kedd este lelőtt Zakia Zaki iskolaigazgató volt az észak-afganisztáni Parvan tartományban, ahol egy részben nyugati finanszírozású magánrádiót működtetett. A 35 éves asszonnyal dzsabalusz-sziráji otthonában hét lövéssel végeztek, amelyet pisztolyból és puskából adtak le nyolcéves fia szeme láttára - mondta a tartományi kormányzó.

Az afganisztáni Független Újságíró-szövetség vezetője szerint a szókimondásáról és bátorságáról ismert újságírónőt nemrégiben néhány helyi fegyveres csoport parancsnoka halállal fenyegette meg, ha nem zárja be rádióját.

Pénteken hasonló emberölés rázta meg az afganisztáni újságírótársadalmat: akkor egy magántelevízió hírolvasóját lőtték hátba kabuli házában. A bemondónő előzőleg szintén fenyegetéseket kapott, apja két rokonukat vádolta meg a bűnténnyel - közölte a kabuli bűnügyi rendőrség igazgatója. Néhány gyanúsítottat már letartóztattak az üggyel kapcsolatban.

A fundamentalista tálibok uralmának 2001-ben történt megdöntése után több tucat magánkézben lévő rádió és televízióállomás kezdte meg működését Afganisztánban a beáramló külföldi támogatásoknak köszönhetően. A csatornák többsége javarészt szórakoztató műsorokat sugároz, és néhány programjukat túl modernnek tartják a mélyen konzervatív ázsiai országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS