2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szemantikai kérdés? Megszüntették az eljárást két guantánamói fogoly ellen

2007. június 05. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Amerikai katonai bírók illetékesség hiányában megszüntették az eljárást két fogoly ügyében a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton hétfőn tartott tárgyalásokon.

Mindkét bíró egybehangzóan úgy ítélte meg, hogy nem illetékes az ügyben, mivel a vonatkozó törvény értelmében csak "illegális ellenséges harcosokat" vonhat felelősségre. A különleges katonai bíróság korábban "ellenséges harcosnak" nyilvánította a két vádlottat, azaz hiányzik a meghatározásból a kulcsfontosságú "illegális" meghatározás. A bírói döntés óriási csapást jelent a Bush-kormányzat azon erőfeszítéseire nézve, hogy katonai bíróság elé állítsa a Guantánamón őrzött foglyokat.

Előbb a háborús törvények megsértésével, a terrorizmus támogatásával és összeesküvéssel vádolt Omar Khadr esetében hozott ilyen döntést a bíró, Peter Brownback ezredes. A kanadai Khadr a vád szerint tagja volt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek. 2002-ben fogták el Afganisztánban az akkor 15 éves Khadrt, aki letartóztatása közben lelőtt egy amerikai katonát.

Ezt követően ugyanilyen ítélet született a 37 éves Szálem Ahmed Hamdán ügyében. Az Afganisztánban 2001-ben letartóztatott jemeni Hamdán, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének volt sofőrje ellen a terrorizmus anyagi támogatása és összeesküvés címén emeltek vádat.

Hamdánnak ez már a második "győzelme" volt, mivel éppen az ő beadványa nyomán állapította meg tavaly júniusban az amerikai legfelsőbb bíróság, hogy George Bush elnök túllépte hatáskörét azzal az alkotmánysértő rendelettel, amely szerint a terrorizmus gyanújával a guantánamói támaszponton őrzött külföldi foglyok fölött különleges katonai bíróságok ítélkezzenek. A kongresszus ezt követően fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy polgári bíróságok helyett katonai törvényszékek ítélkezzenek a terrortevékenységgel gyanúsított személyek felett. A jogszabály az "illegális ellenséges harcosokra" is vonatkozik.

Noha a bírók megszüntették az eljárást, ez nem jelenti azt, hogy a két vádlott szabadon távozhat, mivel az amerikai törvények szerint "ellenséges harcos" státusuk alapján a terrorizmus elleni háború végéig vádemelés nélkül is fogva tarthatóak.

Az ítéletekre reagálva a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az ügy nem sokkal több mint egy szemantikai kérdés. Jeffrey Gordon rámutatott, hogy a guantánamói támaszponton olyan foglyokat őriznek, akik "illegális ellenséges harcosként" működtek.

Gregory McNeal jogászprofesszor arra hívta fel a figyelmet, hogy semmi nem akadályozza meg a védelmi minisztériumot abban, hogy ismét bíróság elé vigye a gyanúsítottakat és "illegális ellenséges harcossá" minősítse át őket. Egy másik professzor, Carl Tobias arra hívta fel a figyelmet, hogy lehetséges az újbóli per, mivel a bírók csak visszautasították a kereseteket.

Az ügyészek már jelezték, hogy fellebbeznek, de problémát jelenthet, hogy egyelőre még nem is létezik az a bíróság, amelyhez benyújthatják fellebbezésüket. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS