2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tarol az AIDS az afrikai politikusok közt: rengeteg pótválasztást kell szervezni

2007. június 04. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Az AIDS nagyobb ütemben tarol Dél-Afrika megválasztott tisztviselői között, mint ahogy pótolni lehet őket, újabb veszélybe sodorva a térségbeli demokráciát és kormányzást - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányból.

A dokumentum megjelenését az Intézet a Dél-Afrikai Demokráciáért (IDASA) a Durbanban az AIDS-szel foglalkozó konferencia keddi kezdetéhez időzítette.

Az intézet a dél-afrikai, malawi, namíbiai, tanzániai, szenegáli és zambiai halálozási adatokat vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a HIV-fertőzés és az AIDS már súlyosan kihat a kormányokra.

Kondwani Chirambo, az IDASA vonatkozó programjának vezetője fokvárosi sajtóértekezleten beszámolt arról, hogy élesen megnövekedett az immunhiányos betegségben korán elhunyt választott vezetők száma.

A tanulmány szerint miközben az AIDS felelős a politikában bekövetkező változásokért is, a pótválasztások megszervezése plusz terhet jelent az országok költségvetésére.

A világban HIV-fertőzésben és AIDS-ben elhunyt 39 millió emberből 25 millió a Szaharától délre fekvő afrikai országokban élt. Az AIDS itt már nem csak az egyszerű emberek, de a politikusok között is szedi áldozatait.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint Malawiban 42 parlamenti képviselő hunyt el a betegségben 1994 és 2006 között. Zambiában 1985 és 2003 között 102 pótválasztást tartottak. Ebből 39 esetben azért, mert a tisztviselő még hivatali ideje alatt meghalt. Dél-Afrikában 1994 és 2006 között 23 parlamenti képviselő hunyt el.

Alan Whiteside, KwaZulu-Natal dél-afrikai tartomány egyetemének AIDS-szel foglalkozó részlegvezetője elmondta, hogy a halálos fertőzésnek halmozott hatása van az afrikai intézményekre, amire sok ország nem készült fel.

"A HIV-fertőzés és az AIDS immár nem csak a választási intézményekre, de a kormányra és a kormányzásra is kihat, ezt a hatást korábban teljesen alábecsülték" - tette hozzá a szakértő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS