2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Srí Lanka: ismét összecsaptak a tamil lázadók a hadsereggel

2007. június 04. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Heves harcok dúltak vasárnap Srí Lanka északi részén a hadsereg és tamil szakadár fegyveresek között; az összecsapásoknak több tucat áldozata volt.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár szervezet közlése szerint legalább harminc katonát öltek meg. A védelmi minisztérium arról számolt be, hogy 52 lázadóval végeztek. Egyik fél sem beszélt saját veszteségeiről, és az általuk közölt adatokat független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Akasi Jaszusi, Japán Srí Lanka-i különmegbízottja kedden kezd négynapos látogatást a dél-ázsiai szigetországban annak reményében, hogy sikerül új életet lehelni a békefolyamatba. Az ország elnöke múlt hét péntekén ismét kijelentette, hogy kész újra kezdeni a béketárgyalásokat a lázadókkal.

A hindu tamil kisebbség fegyveres szervezete 1983 óta harcol a buddhista szingaléz többség kormányának hadereje ellen, hogy függetlenséget vagy legalább nagyfokú autonómiát szerezzen a tamilok lakta északi országrész számára. Több mint hatvanezer ember vesztette életét azóta a harcokban, katonák és civilek egyaránt.

2002. február 23-án tűzszüneti megállapodást írtak alá a felek, és tárgyalásokat kezdtek egy tartós békeegyezségről, de ezek 2003 áprilisában megszakadtak. A béketárgyalások újrafelvételére tett kísérlet tavaly októberben kudarcba fulladt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS