2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

McDonaldsból kajáltak az éhes antiglobalista tüntetők

2007. június 04. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Hosszú sorokban álltak a multinacionális gyorsétteremláncok rostocki üzletei előtt a megéhezett globalizációellenes mozgalmárok a hétvégén, mert a Keleti-tenger partján fekvő német városban a tüntetések miatt minden más büfé és vendéglő bezárt.

Szombat óta már 1000 ember sérült meg a globalizáció és a kapitalizmus ellen tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban, pedig még el sem kezdődött a Rostock melletti Heiligendamm üdülőhelyen a világ hét leggazdagabb államát és Oroszországot tömörítő G8 csúcstalálkozója.

Rostock belvárosában a várható események miatt már jó előre lehúzta a rolót az összes büfé, falatozó, kolbászsütő, étterem és közért. A globalizáció jelképeinek számító amerikai gyorsétteremláncok - a McDonalds, a Pizza Hut, a Burger King és a Subway - helyi fiókjai viszont szombaton is kinyitottak. Így aztán az "Állítsuk meg a kapitalizmust!" és a "Le a globalizációval!" feliratú transzparensek árnyékában a tüntetők és a rendőrök a legnagyobb békében vártak a hamburgerre és a kólára.

Nagy üzletet csinált egy olajmulti, a Total is. A tüntetők megszállták a francia cég rostocki töltőállomását és minden ehető és iható árut felvásároltak. A benzinkutasok a roham láttán az autómosóból is büfésstandot rögtönöztek. A legkelendőbb termék a sör és a péksütemény volt - áll a Der Spiegel című német hírmagazin honlapján megjelent beszámolóban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS