2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mérgező anyagot tartalmazhatnak a kínai fogkrémek az amerikaiak szerint

2007. június 04. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala (FDA) figyelmeztette a fogyasztókat, hogy kerüljék a Kínában gyártott fogkrémek használatát, mert a fagyállókban alkalmazott mérgező vegyi anyagot tartalmazhatnak. Az FDA állásfoglalása szerint a made in China feliratú fogkrémekben dietilén-glikol (DEG) lehet, ezért az ilyen termékektől "meg kell szabadulni".

A hatóság még nem tud mérgezésről az Egyesült Államokban, mindenesetre a veszélyes anyagot tartalmazó fogkrém-szállítmányokat foglaltak le az amerikai határon, továbbá egy Dollar Plus üzletben a floridai Miamiban és egy Todo a Peso-boltban Puerto Ricóban.

A hatóságok különösen az olcsó üzlethálózatokban árusított termékek miatt aggódnak. A közlés szerint a DEG édesítő és sűrítő anyag szerepét játssza, eddig 3-4 százalékos koncentrátumban fedezték fel kínai fogkrémekben. Az FDA fokozza a made in China feliratú fogkrémek ellenőrzését, mivel több országból, például Panamából mérgezésről érkeztek hírek.

Amerikai statisztikák szerint Kína az Egyesült Államokban a 2 milliárd dolláros fogrémpiacból mintegy 3,3 millió dolláros szeletet tudhat magáénak.

A hatóság szerint a DEG-t elővigyázatlanul használják fel a világ több országában nyugtatók, szirupok és köhögés elleni gyógyszerek gyártásához. Panamában állítólag 40 ember halálát okozta egy DEG-t tartalmazó köhögés elleni szirup tavaly szeptemberben.

Az FDA a Goldcredit International Enterprises Ltd, a Goldcredit International Trading Co. Ltd., a Suzhou City Jinmao Daily Chemicals Co. Ltd fogkrémeiben talált DEG-et. A cégek az Egyesült Államokban Cooldent, Clean Rite, Oralmax néven forgalmaznak fogrémeket, többnyire diszkontüzletekben. A Cooldent Fluoride, a Cooldent Spearmint, valamint a Cooldent Ice fogkrémekben találtak dietilén-glikolt.

A kínai kormányzat visszautasította az amerikai hatóság figyelmeztetését. A kínai minőségellenőrzési hatóság közölte: az FDA állásfoglalása "tudománytalan és felelőtlen". Kína szerint a DEG kis mennyiségben történő fogyasztása nem veszélyes, és az FDA korábban engedélyezte a kínai fogkrémek importját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS