2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán: az év vicce a kelet-európai rakétapajzs

2007. június 04. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

"Az év viccének" nevezte hétfőn az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára az amerikai rakétapajzs Kelet-Európára való kiterjesztésének tervét, amit Washington azzal indokol, hogy Irántól védené meg az Egyesült Államok szövetségeseit.

Ali Laridzsáni szerint az iráni rakéták nem képesek elérni Európát. Nyilatkozata az első nyilvános teheráni reagálás az amerikai elképzelésekre.

"Az amerikai tisztségviselők állítása, miszerint a rakétavédelmi rendszer európai telepítése az iráni rakéták elhárítását és Európa védelmét szolgálja Iránnal szemben, az év vicce" - idézte az iszlám köztársaság fő nemzetbiztonsági tisztségviselőjét az IRNA hivatalos hírügynökség. "Az iráni rakéták hatótávolsága Európára egyáltalán nem terjed ki" - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Európa Irán legnagyobb kereskedelmi partnere, már csak ezért is illogikus egy Európát veszélyeztető lehetséges iráni rakétafenyegetésről beszélni. Úgy vélekedett, hogy a rakétavédelmi pajzsról szóló "propaganda" valódi célja elterelni a világ figyelmét Washington valamilyen nagyobb tervéről, amelyet azonban nem részletezett.

Irán bevallottan rendelkezik közepes, legalább 1300 kilométer hatótávolságú rakétával, amely alkalmas egy Izrael elleni csapásmérésre. Két éve teheráni tisztségviselők közölték, hogy a Sahab-3 elnevezésű rakéta hatótávolságát 2000 kilométerre növelték. Nyugati szakértők feltételezik, hogy az iszlám köztársaság jelenleg egy 2000 és 3000 kilométer közötti hatótávolságú rakéta, a Sahab-4 kifejlesztésén dolgozik. Irán ezt nem erősítette meg, bár 1999-ben elismerte, hogy dolgozik egy korszerűbb rakétán, de azt állította, hogy csak kereskedelmi műholdak hordozóeszközeként fogja használni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS